Canadese premier mag pompeus dure boekengeschenk van Berlusconi niet houden

De Canadese premier Stephen Harper mag het dure boek dat hij van zijn Italiaanse ambtsgenoot Silvio Berlusconi heeft gekregen niet houden, zo meldt La Repubblica. Harper kreeg het exclusieve foliant op de G8-top in L'Aquila. Het betreft een boek over de Italiaanse beeldhouwer Antonio Canova (1757-1822) ter waarde van 460.000 dollar, met een omslag uitgevoerd in Carraramarmer. Het boek is uitgebracht in een zeer beperkte oplage. Berlusconi schonk het aan alle G8-regeringsleiders. Vanwege reglementen van de Canadese ethische commissie mag Harper het boek evenwel niet zelf houden. Hij doneert het aan een bibliotheek. Harpers commentaar: "Berlusconi is in vorm, maar zijn cadeaus zijn overdreven. Het enige probleem dat ik met Berlusconi heb gehad zijn de cadeaus die hij me heeft gegeven, voldoende om me in moeilijkheden te brengen met de ethische commissie. Daarom laat ik ze allemaal registreren." De Canadese publieke opinie uitte zijn ongeloof over de prijzige geschenken van Berlusconi. Niet alleen omdat het thema van de G8-top de economische recessie was, maar ook omdat hij zich afspeelde in de stad L'Aquila, enkele maanden daarvoor verwoest door een aardbeving.
Dat de relatie tussen Harper en boeken op zijn minst problematisch is, gelooft ook de Canadese schrijver Yann Martel. Hij blijft zijn premier elke week bestoken met een klassieker uit de wereldliteratuur. Of ook die titels geregistreerd worden en weggeschonken, is niet duidelijk. (met dank aan Redmar Riemersma)
Tags:
Geplaatst door Hans Cottyn op 08-09-2009
Verwante berichten
Reacties
Er werden nog geen reacties geplaatst.
Geef uw mening