Dispuut over verfilming van Tolkiens 'The Hobbit' bijgelegd

Er is een einde gekomen aan een aanslepend conflict tussen de erven van de schrijver J.R.R. Tolkien en de studio die The Hobbit wilde verfilmen, zo meldt The Guardian. New Line Cinema, dat eerder ook In de ban van de ring succesvol verfilmde en onderdeel is van Warner Bros., geeft nu het groene licht voor de verfilming van The Hobbit, die door het geschil stevig in het gedrang leek te gaan komen.
Nu is er een overeenkomst getroffen met de erven-Tolkien. Die waren niet te spreken over het feit dat ze niet konden meeprofiteren van het kassucces van de drie films omtrent In de ban van de ring, die elf Oscars kregen en 3 miljard dollar opbrachten. De erven-Tolkien hadden in februari een claim ingediend van 150 miljoen dollar, samen met Tolkiens uitgever HarperCollins, waarin ook een verbod was inbegrepen voor New Line Cinema om nog Tolkienboeken te verfilmen. De zaak zou in oktober voor de rechter komen.
In de overeenkomst is bepaald dat een deel van de winst zal gaan naar The Tolkien Trust, een Britse liefdadigheidsinstelling die goede doelen over de hele wereld sponsort.
Tolkiens jongste zoon Christopher heeft opgelucht gereageerd en liet weten dat de opnamen voor The Hobbit nu gewoon kunnen beginnen. Over de modaliteiten van de schikking zijn geen details vrijgegeven.
Tags:
Geplaatst door Dirk Leyman op 09-09-2009
Verwante berichten
Reacties
Er werden nog geen reacties geplaatst.
Geef uw mening