'Goelagarchipel' wordt verplichte lectuur op Russische scholen

De Goelagarchipel, het beroemde anti-Stalinboek van Nobelprijswinnaar Alexander Solzjenitsyn (1918-2008), wordt ruim 45 jaar na verschijning verplichte lectuur in Russische middelbare scholen, zo meldt Der Standard. Onderwijsminister Andrej Fursenko heeft aan de middelbare scholen laten weten dat ze het boek over de terreurpraktijken in Stalins strafkampen (goelags), op het onderwijsprogramma moeten plaatsen, zodat de leerlingen meer inzicht krijgen in de recente Russische geschiedenis.
De weduwe van Solzjenitsyn, Natalia Solzjenitsyna, heeft aan het agentschap Interfax gezegd dat zij het driedelige werk tot een leesbare schooluitgave zal comprimeren (zoals hier al eerder aangekondigd). Ze verklaarde ook dat regeringsleider Poetin de impuls heeft gegeven tot de opname in het schoolprogramma van het boek. Mensenrechtenactivisten zijn verguld met deze demarche, omdat het een tegengewicht kan bieden tegen de weer toenemende verheerlijking van 'vadertje Stalin' in het huidige Rusland.
Met de Goelagarchipel (1973-1975) heeft Solzjenitsyn miljoen lezers de ogen geopend voor de communistische terreur onder Stalin. Meer Solzjenitsyn-berichten op DPM via deze zoekterm. (DL - foto Wikicommons: de Russische president Medvedev op de begrafenis van Solzjenitsyn)
Tags:
Geplaatst door Hans Cottyn op 09-09-2009
Verwante berichten
Reacties
Er werden nog geen reacties geplaatst.
Geef uw mening