Shortlists Vlaamse Cultuurprijzen 2009 bekendgemaakt

De shortlists zijn bekendgemaakt voor de zevende editie van de Vlaamse CultuurPrijzen 2009, die op maandag 1 februari 2010 in Kortrijk worden uitgereikt. Met deze prijzen bekroont de Vlaamse Gemeenschap "organisaties of personen die het voorbije jaar een bijzondere bijdrage leverden aan het cultuurleven in Vlaanderen." De selectie is "een erkenning van de diversiteit, de rijkdom en het hoogstaande niveau van de verschillende culturele disciplines." Voor de 11 verschillende categorie├źn werden telkens 3 organisaties of personen genomineerd, voor de jaarlijkse Prijs voor Algemene Culturele Verdienste worden geen nominaties gehanteerd.
We pikken er de nominaties uit in de categorie├źn die een 'literaire' inslag hebben. In de categorie Cultureel Erfgoed zijn historicus Bruno De Wever, Leen van Dijck van het AMVC-Letterenhuis en het Literair Museum genomineerd. Bij de categorie Kritiek en Essay vinden we David Van Reybrouck (voor Pleidooi voor populisme, foto), Dirk Van Hulle (voor De kladbewaarders) en Eric Min (voor zijn Ensorbiografie) terug. Voor de Cultuurprijs inzake Toneelliteratuur komen Bart Meuleman, Peter De Graef en Tom Lanoye in aanmerking.
Aan de CultuurPrijzen is telkens een bedrag van 12.500 euro verbonden. Met de Prijs voor Algemene Culturele Verdienste gaat een som van 20.000 euro gepaard. Elke laureaat ontvangt naast het prijzengeld een Award, net als de vorige twee edities vervaardigd door de beeldende kunstenaar Johan Tahon. Het is op de site van de Cultuurprijzen overigens tevergeefs zoeken naar de juryleden die de kandidaten aanduidden. Componist Luc Brewaeys, genomineerd in de categorie Muziek, heeft laten weten dat hij zijn nominatie weigert, omdat hij "een probleem heeft met de manier waarop de laureaat geselecteerd wordt."
De bekendmaking van de laureaten en de overhandiging van de CultuurPrijzen vindt plaats tijdens een feestelijke ceremonie op maandag 1 februari 2010 om 20 uur in De Kortrijkse Schouwburg.
Tags:
Geplaatst door Dirk Leyman op 04-01-2010
Verwante berichten
Reacties
Er werden nog geen reacties geplaatst.
Geef uw mening