Auteurs protesteren tegen veroordeling Chinese collega Liu Xiaobo

Een rist gerenommeerde schrijvers heeft aan de New York Public Library geprotesteerd tegen de zware celstraf voor de Chinese schrijver en mensenrechtenactivist Liu Xiaobo. Onder meer E.L. Doctorow, Don DeLillo en Edward Albee vragen dat Liu, die op kerstdag tot elf jaar gevangenis werd veroordeeld, onmiddellijk wordt vrijgelaten. De aanklacht tegen de schrijver luidde "het aanzetten van subversie tegen de Chinese staat".
Liu, een van de invloedrijkste Chinese mensenrechtenactivisten, zat al een jaar in voorarrest. Hij werd opgepakt omdat hij meewerkte aan de campagne Charter 08, die oproept tot politieke hervormingen en meer mensenrechten in de Volksrepubliek. In het charter roept Liu, de gewezen voorzitter van het Onafhankelijke Chinese PEN-centrum, op "woorden niet langer te zien als misdaden". De schrijver werd eind 2008 opgepakt, nog voor de tekst was gepubliceerd, en bleef de hele tijd opgesloten in afwachting van zijn (schijn)proces.
De Amerikaanse schrijvers lazen voor de bibliotheek in New York de fragmenten voor van Liu's werk die in de rechtzaal in Bejing werden gebruikt om de schrijver aan te klagen. Ook gedichten die Liu schreef voor zijn vrouw tijdens een vorige opsluiting in de jaren 1990 werden gereciteerd. De meeting was georganiseerd door de Amerikaanse tak van het PEN Center. President Anthony Appiah wilde met de bijeenkomst "de algemene verontwaardiging over de veroordeling uiten, en iedereen die opkomt voor de vrije meningsuiting oproepen er fel tegen te protesteren". Zie de berichtgeving bij onder meer The Guardian, en ook .
Tags:
Geplaatst door Hans Cottyn op 05-01-2010
Verwante berichten
Reacties
Er werden nog geen reacties geplaatst.
Geef uw mening