Voorvluchtige boekendief aangehouden in Groot-Brittannië

In Groot-Brittannië hebben de autoriteiten op kerstdag een voortvluchtige boekendief voor de rechter geleid, zo meldt de BBC. William Jacques (40) wordt ervan beschuldigd onder meer dertien delen van de Nouvelle Iconographies des Camellias van de Vlaamse negentiende-eeuwse botanicus Ambroise Verschaffelt ter waarde van 40.000 pond te hebben ontvreemd. De diefstal zou plaats hebben gevonden tussen december 2006 en februari 2007.
Jacques, die afstudeerde aan de Cambridge University, zou hebben toegeslaan in de bibliotheek van de Londonse Royal Horticultural Society's. Hij werd in april 2007 voor het eerst aangehouden maar vrijgelaten op borgtocht. Sindsdien was de man, die onder de valse naam 'Santoro' opereerde, spoorloos. De ontvreemde boeken zijn zo waardevol vanwege de chromolithografieën van verschillende soorten camelia's. Vaak wordt dit soort boeken in losse bladen gesneden, waarna de afbeeldingen voor grof geld over de toonbank van antiquaren worden verhandeld. Daarom is het maar zeer de vraag of de gestolen boeken na zoveel tijd nog integraal zullen worden teruggevonden. De politie heeft alvast de bekendste antiquaren gecontacteerd om uit te kijken naar de waardevolle folianten.
Ambroise Verschaffelt (1825-1886) richtte in 1854 het tijdschrift L'illustration Horticole te Gent op. De bloemenkwekerij van de familie Verschaffelt bestond al in 1825 en was een belangrijk centrum voor de Europese kweek van camelia's in de negentiende eeuw. De camelia kwam toen via Groot-Brittannië uit Japan overgewaaid en verwierf al gauw de status als de 'roos van de aristocraten'. Zie ook . (illustratie: de Theaceae-Camellia Madame Ambroise Verschaffelt)
Tags:
Geplaatst door Hans Cottyn op 05-01-2010
Verwante berichten
Reacties
Er werden nog geen reacties geplaatst.
Geef uw mening