Liefdesbrieven Knut Hamsun na 118 jaar terug te lezen

In de nationale bibliotheek van Oslo zijn de liefdesbrieven van de Noorse schrijver en Nobelprijswinnaar Knut Hamsun (1859-1952) aan zijn geliefde Julie Amanda Lous voor het eerst in vijftig jaar geopend, zo meldt News 24. Lous, of 'Lulli' zoals de schrijver haar noemde, was een pianolerares uit Kristiansund met wie Hamsun tot april 1892 een stormachtige relatie had.
De Noorse minister van Cultuur, Anniken Huitfeldt, verbrak in het bijzijn van kenners en onderzoekers het zegel dat sinds 1960 op het pakket lag. De neef van Lous, die de brieven van zijn tante had geërfd, had bij zijn donatie immers bepaald dat de brieven pas na vijftig jaar konden worden gelezen. Al die tijd bleven ze ongelezen in de archieven liggen. Interessant aan de brieven blijkt vooral dat Lous ze voorzien heeft van commentaar, waarbij nu duidelijk zal worden hoe zij zelf tegen de liaison aankeek. Lous, die nooit trouwde, stierf in 1963.
De schrijver van Honger en Mysteriën werd vorig jaar in Noorwegen herdacht ter gelegenheid van zijn 150ste verjaardag, ook al zorgde dat vanwege het veelbesproken controversiele oorlogsverleden - Hamsun had openlijke nazisympathieën - voor controverse, zie ons . (Foto: Knut Hamsun door Anders Beer Wilse, wikicommons)
Tags:
Geplaatst door Hans Cottyn op 06-01-2010
Verwante berichten
Reacties
Er werden nog geen reacties geplaatst.
Geef uw mening