WPG Uitgevers en Lannoo wellicht nieuwe eigenaars van voormalige boekendivisies PCM

De boekenuitgeverijen van de voormalige PCM-groep gaan zo goed als zeker naar WPG Uitgevers en uitgeverij Lannoo, zo blijkt uit diverse berichten, onder meer in Boekblad. De private equity-investeerder Gilde is niet langer in de running en onderhandelt niet meer met de Persgroep, die sinds kort de uitgeverijen in haar bezit heeft. Volgende week zou de deal geofficialiseerd worden.
Half december had private equity investeerder Gilde een bod uitgebracht op de boekentak van de Persgroep, de voormalige PCM Uitgevers, maar die haalde het niet bij die van WPG/Lannoo. Daarmee zou de boekentak van het voormalige PCM dan toch in uitgevershanden blijven.
Wanneer Lannoo en WPG de voormalige PCM-boekendivisies onder hun vleugels krijgen, wisselen zes uitgeverijen van eigenaar. De boekendivisie van het voormalige PCM omvat de uitgeverijen Bruna, De Boekerij, Meulenhoff, het Spectrum, De Standaard Uitgeverij en Unieboek en heeft een omzet van bijna 100 miljoen euro. De Persgroep, de nieuwe eigenaar van PCM, had de boekenuitgeverijen een tijd geleden al in de etalage geplaatst en zou met de verkoop 40 à 60 miljoen willen realiseren. Het is nog niet duidelijk hoe Lannoo en WPG Uitgevers de uitgeverijen onder elkaar zullen verdelen. Algemeen wordt verwacht dat de Vlaamse Standaard Uitgeverij (met imprint Manteau) en J.M. Meulenhoff naar WPG Uitgevers zouden gaan. Lannoo wil vooral een gedeelte van de Nederlandse markt veroveren. De overname van de PCM-boekendivisies impliceert ook dat er nog slechts drie grote uitgeversconcerns overblijven in Nederland. Zie ons eerder bericht.
Tags:
Geplaatst door Hans Cottyn/Dirk Leyman op 06-01-2010
Verwante berichten
Reacties
Er werden nog geen reacties geplaatst.
Geef uw mening