Erven Philip K. Dick naar de rechter vanwege smartphone van Google

De erven van de SF-schrijver Philip K. Dick (1928-1982) dreigen met gerechtelijke stappen tegen Google na de lancering dinsdag van de langverwachte smartphone Nexus One, zo meldt The Telegraph. De naam van telefoon met extra gadgets lijkt volgens Isa Dick Hacket, de dochter van de schrijver, op die van de cyborg Nexus-6 in Dicks als Blade Runner verfilmde klassieker Do Androids Dream of Electric Sheep?. Bovendien draait de telefoon op het besturingssysteem Android, wat ook refereert naar het boek. “Google neemt eerst en wacht dan de consequenties af,” zei ze. "Volgens mij is er een overduidelijke overeenkomst met het boek van mijn vader. Sommige mensen snappen dat niet, maar het gaat om het principe."
De erven Dick wezen Google er in een brief op dat het gebruik van de naam Nexus One een schending van hun intellectuele eigendomsrechten is. Ze verzocht de internetgigant de naam niet meer te gebruiken, iets waar Google dus niet op inging. Volgens Google heeft de naam niets met de schrijver te maken, en refereren de termen naar algemeen in het Engels gebruikte woorden. Maar volgens de dochter "was het prettig geweest om eerst een dialoog te hebben gehad, om te beginnen."
Het is niet de eerste aanvaring tussen Google en de familie van Dick. Nog maar enkele maanden geleden stonden de erven Dick, samen met de beheerders van de nalatenschappen van John Steinbeck en muzikant Arlo Guthrie, vooraan op de barricaden tegen de veelbesproken Google Books Settlement. Toen al vochten de advocaten van beide partijen een juridisch steekspel uit, wat overigens nog niet is beslecht. Recent verscheen nog een adaptie als graphic novel van Do Androids Dream of Electric Sheep?. Zie ook Wired.
Tags:
Geplaatst door Hans Cottyn op 07-01-2010
Verwante berichten
Reacties
Er werden nog geen reacties geplaatst.
Geef uw mening