Kroatische surrealistische dichter Radovan Ivsic (89) overleden

De Kroatische dichter en theaterauteur Radovan Ivsic, die een vooraanstaand vertegenwoordiger van het surrealisme was, is op 89-jarige leeftijd overleden in Parijs, zo heeft uitgeverij Gallimard bekendgemaakt. Het werk van Ivsic werd in eigen land verboden tijdens WOII, maar ook na de bevrijding was Ivsic onder het communistisch regime van Tito persona non grata.
Nadat hij een publicatieverbod opgelegd had gekregen, begon Radovan Ivsic werk van Franse auteurs als Rousseau en Molière evenals de surrealisten André Breton en Paul Eluard te vertalen naar het Kroatisch.
In 1954 vluchtte Radovan Ivsic naar Parijs en sloot hij zich aan bij de surrealisten. Hij begon toen ook in het Frans te schrijven. In 2004 kwam Gallimard met een overzichtsbundel van zijn gedichten uit. Zijn bekendste bundels verschenen in het Frans: Puits sans retour (1967), A.G.M., salut (1984) en Reprises de vue (1999).
Tags:
Geplaatst door Dirk Leyman op 08-01-2010
Verwante berichten
Reacties
Er werden nog geen reacties geplaatst.
Geef uw mening