Drie Vlamingen op shortlist AKO Literatuurprijs

Drie Vlaamse auteurs prijken dit jaar op de zeskoppige shortlist (of 'toplijst')van de AKO Literatuurprijs, de belangrijkste Nederlandse literatuurprijs voor zowel fictie als literaire non-fictie. Tom Lanoye is genomineerd voor zijn veelgeprezen moederhommage Sprakeloos, evenals Koen Peeters (foto) met zijn autobiografische familieroman De bloemen en David van Reybrouck met zijn monumentale geschiedenis van Congo.

De drie Nederlandse genomineerden zijn de in Vlaanderen wonende Oscar van den Boogaard (Meer dan een minnaar) en verder Willem Jan Otten (Onze lieve vrouwe van de schemering) en Kees van Beijnum (Een soort familie). Op de longlist stonden overigens nog acht Vlamingen. Tom Lanoye was eerder al met Sprakeloos genomineerd voor de Libris en de Gouden Uil, maar liep de prijs telkens mis: nu krijgt hij een laatste herkansing voor een oppergaai. Verrassende afvallers zijn Thomas Rosenboom met Zoete mond en Peter Terrin met De bewaker, evenals de Bernhard-biografie van Annejet van der Zijl. De shortlist bevat opvallend genoeg geen enkele vrouwelijke auteur.

De AKO Literatuurprijs levert de winnaar 50.000 euro op en wordt uitgereikt op 8 november, tijdens een rechtstreekse uitzending van Nieuwsuur. De jury omvat dit jaar twee Vlamingen: Knack-recensent Frank Hellemans en De Standaard-criticus Jeroen Overstijns en bestaat verder uit Maarten Dessing, Sylvia Dornseiffer en Fleur Speet. Voorzitter is Femke Halsema. Vorig jaar ging de AKO Literatuurprijs naar Erwin Mortier voor zijn roman Godenslaap.

Tags: Nederlandse literatuur, Literaire prijzen
Geplaatst door Dirk Leyman op 01-10-2010
Verwante berichten
Reacties
Er werden nog geen reacties geplaatst.
Geef uw mening