Franzens roman 'Freedom' wordt vernietigd wegens drukfouten

Nadat er drukfouten zijn vastgesteld in de wereldwijd bejubelde nieuwe roman van Jonathan Franzen, Freedom, zullen duizenden exemplaren worden vernietigd, zo meldt The Guardian

In een mededeling laat HarperCollins, Franzens uitgever, weten dat "enkele laatste, kleine correcties uiteindelijk niet in de eerste druk zijn geraakt". De uitgeverij zal lezers de mogelijkheid bieden om hun al aangeschafte exemplaren gratis om te ruilen. Verwacht wordt dat de nieuwe, verbeterde druk begin volgende week klaar is.

Het gaat wel degelijk over de Britse uitgave van de roman, waarover Franzen gisteren in Londen zei dat de drukkers het verkeerde computerbestand naar hun persen hadden gestuurd - iets wat de drukkers ondertussen hebben betwist. Franzen riep zijn fans op om te wachten op de juiste exemplaren - al zullen de misdrukken hoogstwaarschijnlijk snel collector's items worden. Er zouden intussen 8.000 exemplaren van verkocht zijn, na de Britse release.

De nieuwe exemplaren zullen wel gestickerd zijn, waardoor alle twijfel kan worden weggenomen. "Het gaat om kleine correcties, zoals tikfouten en interpunctie", aldus een zegsvrouw  bij uitgever HarperCollins, "maar als je zoals Jonathan 10 jaar van je leven hebt gespendeerd aan deze roman, wil je wel dat het eindproduct beschikbaar is." Van de Britse hardback werden 80.000 exemplaren gedrukt. Wie de schade uiteindelijk zal moeten betalen, zal allicht nog voer voor advocaten worden. Zie ook BBC News.

Tags: Britse literatuur, Amerikaanse literatuur, Uitgeverijen
Geplaatst door Hans Cottyn op 01-10-2010
Verwante berichten
Reacties
Er werden nog geen reacties geplaatst.
Geef uw mening