NTGent gaat op Hugo Clauskamp

Het NTGent wil dit seizoen - het eerste onder de nieuwe directeur Wim Opbrouck - haar fascinatie voor het oeuvre van Hugo Claus uiten en zijn literaire bravoure eren. Daarom start ze met een heus Clauskamp, waarvoor dit seizoen al drie opvoeringen zijn gepland.

De relatie tussen de Gentse schouwburg en de schrijver verliep nochtans niet altijd rimpelloos en kende bij de oprichting al meteen een valse start. Ambitieus en gedreven als hij was stelde de jonge Hugo Claus zich toen (1964) kandidaat om directeur te worden van het Nederlands Toneel Gent, de raad van beheer oordeelde er anders over en Claus wilde er jarenlang geen van zijn stukken opgevoerd zien. Tijden veranderen en vooral in de tweede helft van de jaren tachtig stonden het repertoire van Hugo Claus regelmatig op het programma; voor de heropening van de gerestaureerde schouwburg in 1993 schreef hij zelfs het hilarische gelegenheidsstuk Onder de torens, niet zonder een paar venijnigheden.

Met het Clauskamp test de schouwburg een nieuwe formule uit. Dramaturg Bernard Dewulf put er uit het complete werk van Claus en stelt een compilatie samen, telkens rond een thema. De spelers gaan er samen met een regisseur mee aan de slag en presenteren het materiaal na één week repetitie op vrijdag en zaterdag aan het publiek. Het gezelschap mikt hiermee op spelplezier en de inspiratie van het moment maar wil wel een afgewerkt stuk brengen dat zich uiteraard niet enkel tot de toneelteksten beperkt. '"Toeschouwers tuimelen van een lyrische tekst in een surrealistische tekst in een theatraal verhaal", melden de flyers die onder de kop "Wie gaat er mee op Clauskamp?" het publiek trachten te lokken. Voor het eerste Clauskamp 1 en 2 vanaf oktober werkt Julie Van den Berghe als regisseur. Die won met haar regiedebuut De Coup/e (naar the Cut van Mark Ravenhill) de Ton Lutz-Prijs en behoort sinds september tot het gezelschap. Het derde Clauskamp zal door Wunderbaum worden gerealiseerd, het acteurscollectief dat eerder al intens met NTGent samenwerkte en nu een stek vond als huisgezelschap van de Rotterdamse stadsschouwburg.(foto: Hugo Claus op een Gentse brug).

Tags: Nederlandse literatuur, Theater
Geplaatst door Johan Eeckhout op 01-10-2010
Verwante berichten
Reacties
Er werden nog geen reacties geplaatst.
Geef uw mening