Frankfurter Buchmesse sluit af met 290.000 bezoekers

De vijfdaagse Frankfurter Buchmesse, die zondagavond haar deuren sloot, klokte dit jaar af op 290.000 bezoekers. Dat zijn er volgens de organisatoren precies evenveel als vorig jaar. De algemene indruk heerst evenwel dat het veel rustiger was op de Buchmesse van 2010, zo schrijft ook Boekblad. Er zijn vooral minder mensen van Amerikaanse Engelse en Duitse uitgeverijen. Die hebben beduidend minder mensen gestuurd." Niettemin floreerde de handel in uitgeversrechten goed, met "beduidend hogere prijzen dan vorige jaren", aldus Boekblad. Onder meer Herman Kochs broodje lijkt gebakken, met zijn twaalf vertalingen voor Het diner, and still counting (zie NRC Boeken).

Bij het Vlaams Fonds voor de Letteren (VFL) noteerde men veel interesse voor Congo.Een geschiedenis van David van Reybrouck, waarvan de Engelstalige rechten vorige week voor een fors bedrag aan HarperCollins werden verkocht. "Dat veroorzaakt dan weer grote interesse in andere landen", zegt Greet Ramael, verantwoordelijk voor de buitenlandcontacten bij het VFL. "Verder is er een Kroatische vertaling op komst van Het verdriet van België van Hugo Claus bij uitgeverij Faktura en blijft er buitenlandse belangstelling voor Omega Minor van Paul Verhaeghen. Finland, Spanje en Duitsland zijn gevlast op De bewaker van Peter Terrin, zeker na de EU-literatuurprijs. Ook Godenslaap van Erwin Mortier blijft een van onze buitenlandse visitekaartjes, die ook lang na verschijnen in steeds meer landen belangstelling opwekt, zeker na de Duitse vertaling." Opvallend is verder de algemene aandacht voor Vlaamse young adult novels, aldus Els Aerts van het VFL. Het VFL hield op vrijdag een presentatie voor buitenlandse agenten en aanverwante. Op de receptie prijkten vervolgens Belgische vlaggetjes op de hapjes.

Op de slotdag ontving de Israëlische schrijver David Grossmann nog de hem eerder al toegekende Vredesprijs van de Duitse boekhandel. De 56-jarige auteur pleitte in zijn dankwoord opnieuw voor een zelfstandige Palestijnse staat. Hij wenst dat zijn vaderland een nieuwe start kan maken. "Ik wens dat mijn land Israël de kracht zal vinden om nog eenmaal zijn geschiedenis te herschrijven", zei Grossmann. "Voor velen in Israël is het woord vrede synoniem geworden voor hallucinatie, maar iemand die niet meer gelooft in de mogelijkheid van vrede, is al overwonnen." 

Tags: Literaire evenementen, Wereldliteratuur
Geplaatst door Dirk Leyman op 11-10-2010
Verwante berichten
Reacties
Er werden nog geen reacties geplaatst.
Geef uw mening