Bestaan van 'vijfde' Millennium-deel bevestigd door broer Larsson

De familie van de overleden Zweedse bestsellerauteur Stieg Larsson heeft het bestaan bevestigd van een zo goed als afgewerkt deel van de Millennium-serie, zo schrijft BBC News. Zijn broer Joakim verklaarde in een interview met een Amerikaans televisiestation dat Larsson hem tien dagen voor zijn plotse dood aan een hartaanval, had verteld dat het boek "zo goed als klaar" was. Merkwaardig genoeg is het boek volgens Joakim eerder het vijfde deel van de reeks dan het vierde. "Dat zogenaamde vierde boek, dat is nummer vijf, omdat hij vond dat het leuker was toen al het vierde deel te schrijven." Joakim Larsson en zijn vader Erland, die de lucratieve rechten op de exploitatie van Larssons oeuvre na Larssons dood in handen kregen, zeggen dat ze niet zullen toestaan dat het 'vijfde' deel gepubliceerd wordt.

Voor wie nog volgen kan: al eerder is aan het licht gekomen dat er een zogenaamd 'vierde' deel van de Millennium-reeks bestaat, zij het in onafgewerkte staat (zie hier). Dat is in het bezit van Eva Gabrielsson, de vriendin van wijlen Larsson. Zij kondigde al aan het boek niet te zullen uitbrengen, zolang het aanslepende dispuut over de rechten met Joakim en vader Larsson niet van de baan is. Want die laatste blijven zolang ook de rechtmatige eigenaar van de manuscripten, ondanks het feit dat Gabrielsson ze op haar computer heeft staan. Het is nog niet meteen duidelijk of dat 'vierde' deel waar Gabrielsson over spreekt of het 'vijfde' deel waarover vader en broer het hebben hetzelfde zijn.

De Millennium-trilogie vormt de inzet van een aanslepend juridisch conflict tussen Gabrielsson en de wettige erfgenamen, zijn vader Erland en broer Joakim. Wereldwijd zijn intussen 32 miljoen exemplaren van de Millennium-trilogie verkocht. Larsson zelf heeft bij leven niets mogen smaken van het succes. Hij overleed aan een hartaanval op 50-jarige leeftijd en pas nadien boomde de reeks wereldwijd.

Tags: Polemiek
Geplaatst door Dirk Leyman op 11-10-2010
Verwante berichten
Reacties
Er werden nog geen reacties geplaatst.
Geef uw mening