Booker Prize gaat naar Howard Jacobson

De 68-jarige Brits-Joodse schrijver en columnist Howard Jacobson is zojuist in de Londense Guild Hall bekroond met de Man Booker Prize, de gerenommeerde jaarlijkse literatuurprijs voor de beste Engelstalige roman. Hij krijgt de bekroning ter waarde van 50.000 pond voor zijn "ronduit komische" roman The Finkler Question, meldt onder meer The Guardian en de BBC. De onderscheiding voor Jacobson mag verrassend heten. De twee grote kanshebbers waren tweevoudig Booker Prizewinnaar Peter Carey (met Parrot and Olivier In America) en Tom McCarthy's expermimentele roman C, hoog aangeschreven bij de bookmakers. De bekroning van Jacobson gebeurde niet unaniem, maar met 3 tegen 2 stemmen. Wie de ongelukkige verliezer was, werd niet bekendgemaakt. Bij de ontvangst van de prijs grapte Jacobson dat hij "al jaren ongebruikte aanvaardingsspeeches schrijft."
Juryvoorzitter Andrew Motion prees het boek als "zeer grappig, maar ook zeer slim, zeer triest en zeer subtiel." The Finkler Question exploreert de Joodse attitude via het leven van drie vrienden, waaronder twee Joden en een die er graag een wil zijn. Motion sprak van "een volwaardige winnaar", die "de Joodse manier van denken weer in de Engelse roman smokkelt." Het is de elfde roman van Jacobson. Het verhaal start wanneer Julian Treslove in elkaar wordt geslagen na een avondje uit, terwijl hij op weg is naar huis. Met zijn vroegere leraar Sevcik en studiegenoot Finkler. The Finkler Question stelt lastige vragen over de verantwoordelijkheid van de diaspora voor wat er in Israël en Palestina gebeurt, maar Jacobson verpakt deze gelukkig in een grappige en aanstekelijke plot", schreef De Morgen vorige week over het boek. Andere genomineerden waren verder ook Damon Galgut, Emma Donoghue en Andrea Levy. Vorig jaar ging de prijs, telkens goed voor immense verkoopcijfers, naar Hillary Mantel voor Wolf Hall. Vorig weekend schreef Jacobson in The Guardian nog een essay over "why we don't take comic fiction more seriously."

Tags: Britse literatuur, Literaire prijzen
Geplaatst door Dirk Leyman op 12-10-2010
Verwante berichten
Reacties
Er werden nog geen reacties geplaatst.
Geef uw mening