Joost Vandecasteele wint Vlaamse Debuutprijs

De Debuutprijs 2010 gaat naar Joost Vandecasteele voor zijn verhalenbundel Hoe de wereld perfect functioneert zonder mij. De schrijver krijgt de prijs ter waarde van 6.200 euro op 30 oktober 2010, de vooropening van de Boekenbeurs. De winnaar werd vandaag bekendgemaakt door organisator Boek.be op de persconferentie van de Boekenbeurs. Het winnende boek verscheen bij uitgeverij De Arbeiderspers.
De jury van de Vlaamse Debuutprijs - met als voorzitter Dirk Leyman en verder Kristoff Tilkin, Peter Van den Eede, Ilke Froyen en Katrien Jacobs - kreeg twaalf debuten voorgeschoteld. Twee boeken "werden in het slotgeding grondig tegenover elkaar afgewogen," zo luidt het in het juryverslag. Naast de uiteindelijke winnaar krijgt ook Hoe ik nimmer de Ronde van Frankrijk won voor min-twaalfjarigen (en dat het met spijt) van Ivo Victoria een dikke pluim toegeworpen. "Victoria slaagt er wonderwel in om de schalkse anekdotiek op een hoger plan te tillen." Maar omdat de jury vond dat Vandecasteele "de krachtigste, indringendste stijl heeft van deze debutantenlichting én ook een uitgesproken nieuwe stem vormt" is hij de winnaar.
"Vandecasteeles ontsporende personages bewegen zich door een grootstedelijke postapocalyps vol seksuele uitspattingen en op de loer liggend geweld, terwijl ze verveeld consumeren bij de beesten af," gaat de jury verder. "Vandecasteele troont ons mee in een spooky en tegelijk ook hedonistisch universum dat slechts een paar ademtochten in de toekomst ligt. Evengoed integreert hij invloeden uit labyrintische computergames of pulserende sciencefiction. De tien verhalen uit Hoe de wereld perfect functioneert zonder mij denderen aan een helse rotvaart over je heen en zijn als een vernuftig onderaards gangenstelsel met elkaar verbonden. In die aanpak zag de jury ook meteen al de oeuvreschrijver ontkiemen."

Vorig jaar won Simone Lenaerts de Debuutprijs met Zeewater is zout, zeggen ze (zie ons bericht van toen). Andere winnaars waren onder meer Jan Van Loy, Ruth Lasters en Annelies Verbeke. (Foto: Chris Van Houts)

Tags: Literaire prijzen, Nederlandse literatuur
Geplaatst door Hans Cottyn op 12-10-2010
Verwante berichten
Reacties
Er werden nog geen reacties geplaatst.
Geef uw mening