Salman Rushdie vordert goed met zijn fatwa-boek

De Brits-Indiase auteur Salman Rushdie (63) heeft onthuld dat hij intussen al zowat 100 pagina's heeft geschreven aan een boek waarin hij zijn leven onder de fatwa in kaart brengt, zo meldt The Guardian. In een interview met Reuters zei hij dat hij ongeveer halverwege is met zijn herinneringen over de periode te boekstaven. Rushdie deed de uitspraken tijdens een interview over zijn nieuwe kinderroman Luka and the Five of Life. Hij vertelde dat het schrijfproces hem niet al te zwaar viel: "Tot voor kort was ik er nog niet klaar voor om dit boek te schrijven. (..) Maar nu ben ik er niet meer van door mekaar geschud of overstuur van. Ik schrijf gewoon en het voelt redelijk aangenaam om het neer te schrijven." Hij spreekt van "een informatievacuüm" dat moet opgevuld worden.

Vorig jaar was het 20 jaar geleden dat de Iraanse leider opriep tot de dood van Rushdie, omdat hij van oordeel was dat de roman The Satanic Verses, de moslims, Mohammed en de Koran beledigde. Als gevolg van de fatwa, die straatprotesten en boekverbrandingen veroorzaakte in de moslimwereld, moest Rushdie voor bijna tien jaar onderduiken en kreeg hij politiebescherming. 

Rushdie wil het boek afronden tegen het einde van 2011, maar hij zegt dat de datum nog kan verschuiven, afhankelijk van wanneer de filmversie van zijn met de Booker Prize bekroonde boek Midnight Children in première gaat. De fim op basis van Rushdie's tweede roman wordt geregisseerd door Deepa Mehta. Rushdie schreef zelf het scenario.

Het nieuws dat Rushdie zijn memoires over de fatwaperiode zou neerschrijven, zorgde al voor enthousiaste reacties bij de Britse boekhandelaars. Jon Howell van Waterstone's zei toen dat "het ironisch was dat dit wellicht Rushdie's meest commerciële boek in jaren zou worden." 

Tags: Britse literatuur, Polemiek
Geplaatst door Dirk Leyman op 13-10-2010
Verwante berichten
Reacties
Er werden nog geen reacties geplaatst.
Geef uw mening