Eerste druk van Orwells '1984' aangetroffen bij Australische liefdadigheidsorganisatie

Een zeldzame eerste druk van George Orwells Nineteen Eighty-Four is aangetroffen in een stapel boeken bij een liefdadigheidsinstelling in Australië, zo meldt de Daily Telegraph.

Er werden ooit 25.000 exemplaren gedrukt van de eerste druk. De Britse hardbackversie uit 1949 werd nu gevonden onderaan een stapel van 200 boeken in Wollongong, op een uur rijden van Sydney. De rode stofomslag van 1984 is grotendeels intact, zij het met lichte ezelsoren. Vrijwilliger Paul Hol bij Lifeline stuitte op het boek toen hij argeloos een stapel donaties aan het doorwaden was. "Het is in een verbazend goeie staat," moest hij bekennen. Expert Bruce Elder zegt dat de ongewone vondst de natte droom is van elke verzamelaar. Hij hoopte meteen dat het boek ettelijke duizenden dollars scoorde bij een veiling dit weekend. "Hoogstwaarschijnlijk is dit het enige exemplaar dat in Australië te koop is."

De roman zat verscholen in een donatie van 66.000 boeken aan Lifeline. De organisatie is niet meer in staat te achterhalen waar het boek vandaan komt. De opbrengst van de veiling gaat naar liefdadigheidsdoeleinden.

Eerste drukken van Nineteen Eighty-Four bij Secker and Warburg werden gedrukt met rode en groene omslagen. De rode versie is de zeldzaamste van de twee. 

Tags: Bibliofilie, Britse literatuur
Geplaatst door Dirk Leyman op 15-10-2010
Verwante berichten
Reacties
Er werden nog geen reacties geplaatst.
Geef uw mening