Jonathan Franzen valt uit de boot bij Amerikaanse National Book Awards

De Amerikaanse auteur Jonathan Franzen is verrassend uit de boot gevallen op de shortlist van de prestigieuze National Book Awards in de categorie fictie, zo meldt The Guardian. Wel genomineerd zijn: Peter Carey met Parrot and Olivier in America (eerder ook genomineerd voor de Booker Prize), Jaimy Gordon en Lord of Misrule, Nicole Krauss en Great House, evenals Lionel Shriver met So Much for That en Karen Tei Yamashita, I Hotel. Er werden ook vijf genomineerden aangeduid in de categorieën non-fictie, poëzie en jeugdliteratuur. De 20 kanshebbers, waaronder het recordaantal van 13 vrouwelijke auteurs, werden bekendgemaakt door schrijver Pat Conroy tijdens een plechtigheid in het voormalige woonhuis van schrijfster Flannery O'Connor in Savannah (Georgia). Harold Augenbraum, directeur van de National Book Foundation, moest toegeven dat Jonathan Franzens veelgeprezen boek - waarmee de auteur ook de cover van Time haalde - "het grote boek van het jaar" was. Maar de juryleden hadden de opdracht gekregen om "het gewoel" in de buitenwereld te negeren en "enkel naar de boeken te kijken."

De laureaten van de National Book Awards worden bekendgemaakt op 17 November in New York. Elke winnaar ontvangt 10.000 dollar. De National Book Awards worden uitgereikt sinds 1950.

Tags: Literaire prijzen, Amerikaanse literatuur, Engelse literatuur
Geplaatst door Dirk Leyman op 15-10-2010
Verwante berichten
Reacties
Er werden nog geen reacties geplaatst.
Geef uw mening