Letterkundig Museum koopt manuscript 'Ik Jan Cremer' aan

Het Letterkundig Museum in Den Haag heeft dan toch het manuscript van de schandaalroman Ik Jan Cremer weten te verwerven. "Met steun van diverse fondsen en een financier die onbekend wenst te blijven", zo luidt het discreet. Het manuscript was onlangs ter veiling gebracht bij Adams Amsterdam Auctions. Gehoopt werd toen dat het 227 pagina's tellende manuscript tussen de 200.000 en 250.000 euro zou opbrengen, maar toen werd ingezet op 200.000 euro werd geen bod uitgebracht. "We leven blijkbaar in een land met krenterige mensen die erfgoed niet op waarde weten te schatten", vond Piet van Winden van Adams Amsterdam Auctions toen. Van Winden verwachtte dat het Letterkundig Museum in Den Haag het manuscript toch nog zou aanschaffen, met behulp van financiële steun van derden. Wat dus nu gebeurd is. Of de prijs in dezelfde rangorde zit, is niet bekend.

De roman Ik Jan Cremer verscheen in 1964 en wordt gerekend tot een van de belangrijkste naoorlogse werken uit de Nederlandse literatuur. Willem Frederik Hermans typeerde het ooit als "een bandeloze ontploffing tussen autobiografie en mythomanie."
Het Letterkundig Museum meldt dat het reeds een groot Cremer-archief bezit. "Hierin bevinden zich onder meer de motorlaarzen en -pet waarmee de schrijver de literatuur kwam binnengescheurd. In de Nationale Schrijversgalerij hangt naast zijn zelfportret ook het schilderij dat Frits Müller in 1965 van Cremer maakte, met de schrijver zittend op een Harley Davidson.
Het manuscript, inclusief de originele ontwerpen voor het omslag en de documenten betreffende de door Jan Cremer zelf ontworpen publiciteitscampagne, zal binnenkort te zien zijn in de serie kleine tentoonstellingen die het Letterkundig Museum wijdt aan de literaire actualiteit.

Het Rijksmuseum in Amsterdam kocht onlangs het originele coverontwerp van de megaseller, die 12 miljoen keer over de toonbank ging.

Tags: Nederlandse literatuur, Bibliotheken
Geplaatst door Dirk Leyman op 15-10-2010
Verwante berichten
Reacties
Er werden nog geen reacties geplaatst.
Geef uw mening