Behoud de Begeerte start reeks literaire avonden over armoede

De Antwerpse literaire organisator Behoud de Begeerte verzoent op een ongewone manier literatuur en politiek in zijn nieuwe programma Dure Woorden, dat zondag in avant-première gaat. ‘Beleidsinitiatieven', ‘decreten', ‘strategische en operationele doelstellingen': het zijn slechts enkele van de ‘dure woorden' die gebruikt worden in gesprekken over armoedebestrijding, zo poneert Behoud de Begeerte. "Toch zijn er in Europa nog steeds 79 miljoen mensen die onder de armoedegrens leven. In België is één persoon op zeven door armoede getroffen."

Binnen de reeks Helse Tijden, die uitgaat van het motto van Gerard Walschap 'De mens, ge kunt gij daar niet aan uit', vraagt Behoud de Begeerte zich af waarom we er niet in slagen de stijgende armoede het hoofd te bieden.

Dure Woorden trekt daarom de kaart van het engagement "met een reeks literaire avonden met poëtische, confronterende, humoristische en krachtige woorden van schrijvers en artiesten én van mensen in armoede."

Schrijvers Suzanna Jansen, Arne Sierens, Lee Stringer en Erik Vlaminck lezen voor uit eigen werk. Suzanna Jansen (NL) beschrijft de methodes waarmee de overheid het armoedeprobleem van haar voorouders probeerde op te lossen. Arne Sierens delft oude theaterteksten op. Voormalig clochard en drugsverslaafde Lee Stringer (VS) verhaalt over het leven in de goot en over de pen die hem uit de miserie haalde. Erik Vlaminck laat zijn - vaak dakloze - Dikke Freddy aan het woord. Hij zorgt er bovendien voor dat ook enkele mensen in armoede van vzw Recht-Op en het Antwerps Platform voor Generatiearmen (Apga) een stem krijgen: een videoprojectie toont het resultaat van een schrijfworkshop Vitalski leest uit het werk van J.M.H. Berckmans. Muziek komt van het drumkwartet van Bl!ndman en door Reinhilde Decleirs sociaal-artistieke werkplaats Tutti Fratelli. Jos Geysels, voorzitter van Decenniumdoelen 2017, leidt het geheel in goede banen. Dure Woorden gaat van start op 17 oktober, Werelddag van Verzet tegen Armoede en heeft speelmomenten tot zondag 31 oktober 2010.

Tags: Literaire evenementen
Geplaatst door Dirk Leyman op 16-10-2010
Verwante berichten
Reacties

dit lijkt mij een mooi initiatief, maar waar gaan de avonden door. Kan die ook naar oostende gehaald worden?

geplaatst door de ranter annemie op dinsdag 19 oktober 2010 om 12u49
Geef uw mening