Hoog gedoteerde Premio Planeta gaat naar Eduardo Mendoza

De Spaanse schrijver Eduardo Mendoza (1943) heeft de Premio Planeta gekregen voor zijn roman Riña de gatos, zo meldt EFE. De prijs is zo maar eventjes 601.000 euro waard, wat het de hoogste dotatie maakt in de Spaanstalige wereld. De andere 'finalist' was Carmen Amoraga voor El tiempo mientras tanto, die daarmee toch ook nog 150.000 euro ontvangt.

De winnende roman van Mendoza speelt zich voor zijn doen uitzonderlijk af in het Madrid van vlak voor de Spaanse Burgeroorlog (1936-1939). Van Mendoza zijn enkele werken in het Nederlands verschenen, met meestal de Catalaanse hoofdstad Barcelona in een belangrijke rol.

De Premio Planeta werd in 1952 voor het eerst uitgereikt op initiatief van Editorial Planeta, een de de grootste uitgevers van Spanje, ter bekroning van de beste oorspronkelijk Spaanstalige roman. Eerdere winnaars waren onder meer Manuel Vázquez Montalbán, Juan Marsé, Fernando Savater en de Nobelprijswinnaars Mario Vargas Llosa en Camilo Jose Cela. Vorig jaar won de Spaanse schrijfster Angeles Caso.

Tags: Spaanse literatuur, Literaire prijzen
Geplaatst door Hans Cottyn op 16-10-2010
Verwante berichten
Reacties
Er werden nog geen reacties geplaatst.
Geef uw mening