Stedelijk Museum in Amsterdam toont 'best verzorgde Nederlandse boeken'

In het Stedelijk Museum te Amsterdam is gisteren de tentoonstelling met "de best verzorgde boeken van Nederland" uit het jaar 2009 open gegaan. Elk jaar kiest de Stichting De Best Verzorgde Boeken de mooist vormgegeven boeken die in Nederland zijn verschenen. Dat gebeurde door een vakjury, bestaande uit de ontwerpers Volken Beck en Ben Laloua, uitgever Nina Post (post editions, Rotterdam), drukker Paul van Mameren (Drukkerij Lecturis, Eindhoven) en designpublicist Frederike Huygen. Zij kregen 415 boeken voorgeschoteld, ingezonden door zowel uitgevers, opdrachtgevers, ontwerpers en drukkers, en kozen uiteindelijk 30 boeken, die nu in een expo zijn ondergebracht die later ook rondreist. De gekozen boeken moeten zich "onderscheiden door vormgeving, typografie, afbeeldingen en grafisch-technische productie, waarbij de verhouding tussen vorm en inhoud ook wordt meegenomen."

In de selectie bevinden zich onder meer de romans Onzichtbaar van Paul Auster (ontwerp van Bart Rouwhorst, Studio Ron van Roon), Misdaad en straf van Fjodor Dostojevski (ontworpen door Anneke Germers en Teus de Jong) en het kinderboek Aadje Piraatje van Marjet Huiberts en Sieb Posthuma, vormgegeven door Bockting Ontwerpers. Van de internationaal gelauwerde Irma Boom zijn dit jaar Song Through 21st Century Eyes. Yaozhou and Qingbai Ceramics van Rose Kerr, Bladeren door het Amerikaanse landschap. Een index van boeken en beelden, uitgave Fonds BKVB en Darfur and the Crisis of Governance in Sudan. A Critical Reader van Salah M. Hassan en Carina E. Ray gekozen. Verder vielen ook ontwerpers als Sabine Verschueren, 75B en Klaus Krogh en Hugo van Woerden in de prijzen. De tentoonstelling loopt in het kader van Temporary Stedelijk tot 21 november.

Ter gelegenheid van de expo is ook de 320-pagina's tellende catalogus The Best Dutch Book Designs 2009 De Best Verzorgde Boeken verschenen, waarin alle winnende ontwerpen zijn verzameld. Zie ook Boekendingen. De Vlaamse tegenhanger van deze prijzen zijn de Plantin-Moretusprijzen, die dit voorjaar werden uitgereikt.

Tags: Bibliofilie, Tentoonstellingen
Geplaatst door Dirk Leyman op 16-10-2010
Verwante berichten
Reacties
Er werden nog geen reacties geplaatst.
Geef uw mening