Simone van der Vlugt wint NS Publieksprijs 2010

Simone van der Vlugt heeft met haar roman Op klaarlichte dag de NS Publieksprijs gewonnen, zo maakte de organisatie zopas bekend. Na een bewogen campagne van onder meer Ernest van der Kwast  is het dus Van der Vlugt die de belangrijkste en grootste publieksprijs voor het Nederlandse boek met een kwart van de stemmen binnenhaalt. In het Concertgebouw in Amsterdam ontving Van der Vlugt vandaag de prijs 2010 uit handen van Herman Koch, de vorige winnaar. De publieksprijs is voor de 24ste keer uitgereikt en bestaat uit een sculptuur van Jeroen Henneman, een geldbedrag van 7500 euro en een NS Jaarabonnement eerste klas ter waarde van 5867 euro. In totaal brachten iets minder dan 33.000 mensen een stem uit.

Op klaarlichte dag staat al 24 weken in De Bestseller 60. Inmiddels zijn er 145.000 exemplaren van verkocht. Van der Vlugts boeken werden eerder genomineerd voor de NS Publieksprijs in 2005 (De reünie), 2007 (Het laatste offer) en 2008 (Blauw water). De verkiezing voor de NS Publieksprijs vond plaats van zondag 5 september tot donderdag 14 oktober op internet. Boekwinkels, bibliotheken, uitgevers, auteurs en hoofdsponsor NS riepen lezers op te stemmen. De campagne kreeg enig animo toen Ernest van der Kwast op wel zeer inventieve wijze stemmen probeerde binnen te halen. 

Voor de 24ste editie van de Publieksprijs voor het Nederlandse Boek waren, naast Op klaarlichte dag van Simone van der Vlugt, genomineerd: De vastgoedfraude van Vasco van der Boon & Gerben van der Marel, Mama Tandoori van Ernest van der Kwast, Godenslaap van Erwin Mortier, Dorsvloer vol confetti van Franca Treur en Cruise van Suzanne Vermeer.

Tags: Nederlandse literatuur, Literaire prijzen
Geplaatst door Hans Cottyn op 18-10-2010
Verwante berichten
Reacties

Ha, mooi nieuws dit. Ernest en Franca blijven met hun getoeter dus buiten de prijzen. Talking 'bout averechts effect, of zoiets...

geplaatst door Blafbeer op maandag 18 oktober 2010 om 15u21
Geef uw mening