Vargas Llosa: 'Digitalisering leidt tot banale literatuur'

De kersverse Nobelprijswinnaar Mario Vargas Llosa heeft zijn vrees uitgesproken over de verarming van het openbaar onderwijs en de digitalisering van het boekenvak, die volgens hem kunnen leiden tot een "banalisering van de literatuur", zo meldt het Spaanse persagentschap EFE. Vargas Llosa deed zijn uitspraken tijdens een lezing aan een universiteit in de Braziliaanse stad Porte Alegre.

De Spaans-Peruaanse schrijver vergelijkt de opkomst van het digitale boek, die volgens hem niet te stoppen is, met de televisie, "die prachtige technologische creatie die voor heel velen inhoud bevattelijk kan maken". Maar Vargas Llosa is ook voorzichtig en voegt er meteen aan toe: "Het is aan ons om ervoor te zorgen dat het elektronische boek zijn inhoudelijke rijkdom bewaart, zoals ook het papieren boek dat in de loop van de lange geschiedenis heeft gedaan. De belangrijkste vraag is of we dat echt wel willen." Toch ziet de schrijver van Het feest van de bok ook positieve aspecten aan e-books en aanverwanten. "De elektronica zorgt ervoor dat het moeilijker zal zijn voor één individu om de inhoud af te schermen of te manipuleren."

De vrijheidslievende humanist Vargas Llosa drukt ook zijn zorg uit voor het openbaar onderwijs, waar de verschraling heeft geleid tot een elitair soort privé-onderwijs dat alleen maar bedrijfsleiders en politici opleidt. Bovendien ziet hij in de literatuur een middel om misverstanden op te lossen: "'De letteren en de kunsten zijn tot nu de gemeenschappelijke deler van de cultuur geweest, de plaats waar het mogelijk was om te communiceren tussen menselijke wezens ondanks de verschillen in taal, geloof en tijdperk. Dat maakt Cervantes even actueel als Borges, beiden kunnen nog steeds de toekomstige generaties inspireren."

Tags: Polemiek, Digitalisering, Nobelprijs
Geplaatst door Hans Cottyn op 18-10-2010
Verwante berichten
Reacties
Er werden nog geen reacties geplaatst.
Geef uw mening