Académie française stelt leeftijdsgrens in voor nieuwe leden

De Académie française heeft met een grote meerderheid van 73,5 procent een nieuw reglement aangenomen dat een leeftijdsgrens stelt op toetreding tot de instelling. Wie ouder is dan 75 jaar, maakt geen kans meer om opgenomen te worden in de eerbiedwaardige instelling die de Franse taal bewaakt en veertig leden van vaak hoge leeftijd telt. De reglementswijziging zou er ook moeten voor zorgen dat vrouwen meer aan bod kunnen komen. Zij maken nu slechts vijf van de 40 leden (de zogenaamde Immortels) uit, met onder meer ook Simone Veil, die in maart 2010 werd opgenomen, weliswaar op haar 82ste.

"Het is een maatregel van het gezond verstand", zo liet Académie françaiselid en secretaris Hélène Carrère d'Encausse weten aan AFP, "we moeten de leeftijdspiramide opnieuw in evenwicht brengen." De Académie volgt daarmee het voorbeeld van de Académie des sciences en de l'Académie des sciences morales. De benjamin onder de Académieleden is momenteel de schrijver-diplomaat Jean-Christophe Rufin, die 56 jaar is.

In 2008 nam ook de Académie Goncourt, die de Prix Goncourt uitreikt, een gelijkaardige maatregel en verbande ze de tachtigjarigen uit haar rangen. Ook die instelling kampt met een te groot gehalte grijsaards.

De Académie française waakt sinds de 17de eeuw over de kwaliteit van de Franse taal. Opname in de instelling is in Frankrijk een uitzonderlijke eer. De eerste vrouw die ooit in de Académie française werd opgenomen was Marguerite Yourcenar in 1980. Ook de Belgisch-Franse auteur en Goncourtwinnaar François Weyergans zetelt in de Académie. Schrijvers die deel uitmaken van de AF zijn onder meer Michel Déon, Hector Biancotti, Jean d'Ormesson, Frédéric Vitoux, René d'Obaldia, Erik Orsenna, Max Gallo en Dominique Fernandez. Ook ex-president Valéry Giscard d'Estaing zetelt onder de zogenaamde Coupole, gevestigd aan de Quai de Conti in Parijs.

De Académie reikt eveneens de prestigieuze literatuurprijs Grand Prix du Roman de l'Académie française uit, dit jaar op 28 oktober, waarvoor onder meer Michel Houellebecq en Jean-Marie Blas de Roblès zijn genomineerd.

Tags: Boekencuriosa, Franse literatuur
Geplaatst door Dirk Leyman op 02-10-2010
Verwante berichten
Reacties

De Koninklijke Academie voor Nederlandse Taal- en Letterkunde, de Belgische tegenhanger van de Academie Française, gaat zelfs een stapje verder en verplicht haar leden die de leeftijd van 75 jaar bereikt hebben het erelidmaatschap aan te vragen. Concreet betekent dit dat ze 'op pensioen' gaan als werkend lid en dat hun zetel vacant komt voor nieuwe en jongere leden.

geplaatst door Edward Vanhoutte op zaterdag 02 oktober 2010 om 13u04
Geef uw mening