Brusselse kunstboekentempel Posada zoekt overnemer

Posada Art Books, het paradepaardje onder de Belgische kunstboekhandels, is op zoek naar een overnemer. De 69-jarige Nederlandse eigenaar van de Brusselse winkel, stopt ermee. "Ik word oud, ik begin dingen te vergeten", zei Martijn Oleff zaterdag in De Morgen

Posada Art Books, op een steenworp van Centraal Station én Grote Markt, werd in 2008 door de Britse krant The Guardian nog uitgeroepen tot zevende mooiste boekhandel ter wereld. "Zowel het overweldigende interieur als de collectie maken Posada beroemd", zo jubelde de krant. "Dit is de beste kunstboekhandel van België". Wie de somptueuze zaak in de rue de la Madeleine betreedt, zal het enthousiasme van Dodson delen. Het buitengewoon goed gesorteerde Posada is een heilige tempel voor wie op zoek gaat naar het kunstboek van zijn gading, zowel oud als fonkelnieuw. Posada vertakt zich over vier verdiepingen met tal van geheime nissen en visuele verrassingen. Het pronkstuk is de acht meter hoge boekenkastconstructie, die het voor- en achterhuis met elkaar verbindt en waar de boeken via een ladder en een tuigage desgewenst naar beneden worden getakeld. En dan is er onder meer ook nog de private schrijfmachinecollectie van de eigenaar.

Toch is Oleff van plan om er nu - na ruim 35 jaar - de brui aan te geven. Onlangs stuurde hij een brief aan de boekenantiquarenwereld waarin hij aankondigde dat Posada binnenkort zou sluiten én over te nemen staat. Dat kwam in het milieu aan als een donderslag bij heldere hemel. "Ik word oud, ik begin dingen te vergeten", zegt Oleff. "Ik wil ook meer tijd voor mijn eigen collectie en ook wel eens zorgeloos reizen." Maar of iemand bereid zal zijn het volgestouwde pand en zijn fameuze collectie over te nemen, is onzeker. "Het hoeft niet meteen al de komende weken beklonken te zijn, maar binnen een jaar wil ik toch uitsluitsel," aldus Oleff. Naast zijn vrouw Ada Roorda stelt hij 1,5 personeelslid te werk. "Het mooiste zou zijn als iemand alles in één klap overneemt. Maar dat is twijfelachtig: het gaat overal wat minder én zeker in het boekenvak. Vergeet ook niet dat kunstboeken een luxeproduct zijn. Het is het eerste waarop men beknibbelt." Ook de concurrentie via het internet speelt Posada parten. "Iedereen zit maar prijzen te vergelijken of te becijferen hoe zeldzaam een bepaald boek is. Dat keldert de prijzen. Dan heb je ook nog de particuliere beunhazen die online de markt aantasten. Ons gaat het vooral om het plezier van het dwalen in de boekhandel. Geen groter genoegen als iemand die een werk over islamistische kunst zoekt, uiteindelijk buitenstapt met een avant-gardecatalogus. Zo'n ervaring kan het internet niet evenaren."

De avontuurlijke Oleff, van opleiding biochemisch analyst, startte Posada Art Books zowat 35 jaar geleden, toen nog in de Spoormakersstraat, om zeven jaar later te verkassen naar de rue de la Madeleine. Posada is vernoemd naar de Mexicaanse kunstenaar José Guadalupe Posada, wat in het Spaans 'herberg' betekent. [een uitgebreide reportageversie van deze bijdrage stond zaterdag jl. in het cultuursupplement van De Morgen]

Tags: Bibliofilie, Boekhandel
Geplaatst door Dirk Leyman op 04-10-2010
Verwante berichten
Reacties
Er werden nog geen reacties geplaatst.
Geef uw mening