Manuscript 'Ik, Jan Cremer' niet geveild, Atlas Blaeu haalt wel recordbedrag

Het vandaag ter veiling gebrachte manuscript van de roman Ik, Jan Cremer is uiteindelijk niet van de hand gegaan, zo heeft het veilinghuis Adams Amsterdam Auctions bekendgemaakt en meldt NRC. Gehoopt werd dat het 227 pagina's tellende manuscript tussen de 200.000 en 250.000 euro zou opbrengen, maar toen werd ingezet op 200.000 euro is geen bod uitgebracht.

Eerder was gesteld dat het "veruit het duurste literaire manuscript wordt dat in Nederland ooit onder de hamer is gegaan." (zie hier) Niet dus. "We leven blijkbaar in een land met krenterige mensen die erfgoed niet op waarde weten te schatten", vindt Piet van Winden van Adams Amsterdam Auctions. Zijn verwachting was nochtans dat het Letterkundig Museum in Den Haag het manuscript zou aanschaffen, met behulp van financiële steun van derden.

Jan Cremer, die intussen 70 jaar is, wilde het manuscript van de hand doen, omdat hij "de zorg graag wil overdragen." Cremer was amper vierentwintig jaar toen zijn boek verscheen. Van de zelfverklaarde "onverbiddelijke bestseller" zijn meer dan 12 miljoen exemplaren verkocht. Het boek, met de schrijver op het omslag zelf prominent en wijdbeens op een motor, sloeg in als een bom en zette Nederland op stelten.

Daarentegen maakt Adams Amsterdam Auctions verder wel wereldkundig dat een zeldzame, driedelige atlas van de beroemde kaartenmaker en drukker Joan Blaeu (1596-1673) voor het recordbedrag van 330.000 euro is geveild, "een wereldrecord', aldus het veilinghuis. De Toonneel der steden van de Vereenighde Nederlanden met hare beschrijvingen bevat 350 kaarten en stadsgezichten van Nederlandse en Belgische steden en bestaat uit drie banden. De waarde van de atlas was geschat op 90.000 tot 120.000 euro.

Tags: Bibliofilie, Nederlandse literatuur
Geplaatst door Dirk Leyman op 02-10-2010
Verwante berichten
Reacties

Het was - door inderdaad een vergissing in inzicht in de verhoudingen - véél te hoog getaxeerd. We zijn immers ook in Nederland.

geplaatst door Sander op maandag 04 oktober 2010 om 20u14

Verbaast me niks. Zelfs tienduizend euro zou al aan de ruime kant zijn voor een manuscript als dat van 'Ik, Jan Cremer'. Het boek heeft onmiskenbaar historische waarde, maar dat is iets nog anders dan literaire waarde. We moeten de verhoudingen niet uit het oog verliezen: 'Ik, Jan Cremer' is geen 'De avonden'.

geplaatst door Reinjan Mulder op maandag 04 oktober 2010 om 15u34
Geef uw mening