Beroering over verwijdering boek Rohinton Mistry van universiteit Mumbai

In India is beroering ontstaan over het verwijderen van een boek van Rohinton Mistry van de lectuurlijst van de Mumbai Universiteit. Het boek Such a long journey, waarmee de Indiase-Canadese auteur Mistry in 1991 de Booker Prize won, werd van de lijst geschrapt na een campagne van de nationalistische en extremistische hindoe-partij Shiv Sena. Die partij voelt zich door de roman meer dan geviseerd en stelt dat de stichter van de partij Bal Thakeray erin wordt beledigd. De roman, die volgens bepaalde bronnen slechts op een optionele keuzelijst stond, werd volgens de leider van de campagne en kleinzoon van de stichter Aditya aan de studenten opgedrongen, iets wat hij onacceptabel vond.

In een reactie gewaagde Rohinton Mistry van "geïnstitutionaliseerde zelfcensuur" en wees hij op de traditie van stelselmatige intimidatie en dreigementen die de partij kenmerkt (zie de Daily Telegraph). Zo zette de Shiv Sena beweging rond Valentijn knokploegen in tegen winkels die Valentijnskaarten verkochten en staat de stichter bekend om zijn anti-moslimstandpunten. Voorjaar 2010 richtte ze haar pijlen op een Bollywoodproductie My name is Khan waarin een moslim de hoofdrol vertolkte.

In Such a long journey, een roman van dickensiaanse allure, beschrijft Mistry het leven in een appartementsblok te Mumbai in de jaren zeventig, waarin de lijdzame anti-held Gustad Noble door een reeks rampen en ellende wordt getroffen, maar troost vindt in traditie en geloof. De Shiv Sena beweging komt er in de roman bekaaid af. Ook Salman Rushdie nam de stichter Bal Thakeray al literair in het vizier; in zijn roman The Moor's Last Sigh (De laatste zucht van de moor) uit 1995 modelleerde hij het personage Raman Fielding naar de stichter. Rushdie beschrijft hem o.a als iemand die de stabiliteit van Mumbai tracht te vergroten door 'immigranten' (lees: niet-geestesverwanten) te weren, en een enthousiast bevorderaar van weduwenverbranding. Het leverde hem destijds een publicatieverbod op in India.

Tags: Censuur, Polemiek
Geplaatst door Johan Eeckhout op 20-10-2010
Verwante berichten
Reacties
Er werden nog geen reacties geplaatst.
Geef uw mening