Koninklijke Bibliotheek van België opent zijn LIBRARIUM

Vandaag heeft de Koninklijke Bibliotheek van België zijn nieuwe boekenmuseum geopend. LIBRARIUM moet een "permanente ontdekkingsruimte voor boek- en schriftculturen" worden. LIBRARIUM wil volgens de KBB een lacune opvullen: "in België bestaat geen tentoonstellingsruimte met authentieke documenten die gewijd is aan de volledige geschiedenis van het boek en het schrift." Het museum is gratis te bezoeken.

De Koninklijke Bibliotheek van België bewaart een even divers als illuster patrimonium. In een originele scenografie stelt LIBRARIUM een wetenschappelijke inhoud zowel op chronologische als op thematische wijze voor. 

LIBRARIUM ontsluit niet alleen het erfgoed van de Koninklijke Bibliotheek, het stelt ook de vraag welke plaats bibliotheken innemen in de huidige evolutie van het boek en schetst hun toekomst aan de hand van een moderne enscenering.

Verschillende schriftculturen uit Afrika, Azië, Europa e.a. komen ook aan bod. In het begin van de tentoonstellingsruimte staat overigens een kunstinstallatie die een aantal woorden bevat die in de 23 talen van de Europese Unie zijn vertaald.

LIBRARIUM is opgebouwd rond een centrale ruimte, de ‘Woordenwerveling', die zichtbaar is van uit alle tentoonstellingszalen. Dit artistieke element vormt het middelpunt van de scenografie waarrond de verschillende thema's gegroepeerd zijn. Het werd vervaardigd door de Belgische kunstenares Isabelle de Borchgrave, die onder meer haar bekende papieren kostuums heeft geëxposeerd in de tentoonstelling I Medici.

Tags: Bibliotheken
Geplaatst door Dirk Leyman op 20-10-2010
Verwante berichten
Reacties
Er werden nog geen reacties geplaatst.
Geef uw mening