Complete oeuvre van Menno ter Braak komt online

Op initiatief van de Stichting Menno Ter Braak komen binnenkort de volledige werken, brieven en alle documenten van en rond schrijver en journalist Menno ter Braak (1902-1940) in digitale vorm beschikbaar. De nu nog voorlopige site MennoterBraak.nl krijgt vanaf 22 november zijn definitieve vorm.

Dankzij samenwerkingsverbanden tussen het Letterkundig Museum, het Nationaal Programma voor het Behoud van het Papieren Erfgoed en de Digitale Bibliotheek der Nederlandse letteren (DBNL) biedt de site een compleet zicht op leven en werk van de schrijver. Er is vijf jaar aan het project gewerkt.

Bij de essays, romans en toneelstukken van de auteur zal men naast de gedrukte tekst ook de manuscripten, drukproeven of aantekeningen kunnen raadplegen en met elkaar kunnen vergelijken, de brieven worden als doorzoekbare leestekst en scan gepresenteerd. Naast de zowat 4.000 bewaard gebleven brieven toont de site ook de kranten- en tijdschriftartikelen die ter Braak schreef voor o.a. de krant Het Vaderland waarvoor hij gezaghebbend redacteur kunst en letteren was en uiteraard de artikelen uit het tijdschrift Forum dat hij samen met E. du Perron en Maurice Roelants leidde van 1932 tot 1935. Zo komen ter Braaks correspondentie met tijdgenoten als H.A. Gomperts, Thomas Mann en Victor van Vriesland en zijn artikelen rond exilliteratuur via één en dezelfde site beschikbaar. Zelfs de zakagenda's van de auteur, persoonlijke documenten en enkele integraal uit zijn eigen bibliotheek gedigitaliseerde boeken worden op het web prijsgegeven. Via een tijdsbalk worden relaties gelegd naar wat er zich in die periode in Nederland en de wereld afspeelde. Naast dit Kalendarium zal het luik Encyclopedie de op de site genoemde auteurs, instellingen en werken verder duiden.

Ter Braak pleegde in 1940 zelfmoord. Hij was al jaren van plan om in geval van een nazibezetting uit het leven te stappen.

Tags: Digitalisering, Nederlandse literatuur
Geplaatst door Johan Eeckhout op 21-10-2010
Verwante berichten
Reacties
Er werden nog geen reacties geplaatst.
Geef uw mening