Ecologische reisboekhandel geopend in Antwerpen

In Antwerpen is begin oktober een nieuwe onafhankelijke reisboekhandel geopend met een uitgesproken ecologische visie. De winkel Alta Via aan de Nassaustraat 29 op het Eilandje biedt reisgidsen, maar legt zich ook toe op wandel-, fiets- en wegenkaarten. Zaakvoerders zijn Xavier Lietaer en Dirk Van den Berghe, die acht jaar bij reisboekhandel Atlas & Zanzibar in Gent heeft gewerkt. Zij zeggen dat de reiziger zich bewust moet zijn van de impact die reizen uitoefent: de ecologische voetafdruk neemt toe met verre reizen.

De winkel zelf werd daarom op de meest duurzame manier ingericht met gerecycleerd steigerhout en ecologische verf. Plastic zakjes zijn er uit den boze en er wordt met groene stroom gewerkt. Bezoekers krijgen een tas fairtrade koffie aangeboden. Vijf procent van de winst (= het verschil tussen aan-en verkoop van een boek) gaat naar Compenco2. Compenco2 groepeert een aantal organisaties die elk op hun beurt een structurele financiële bijdrage willen leveren aan projecten in het zuiden, in dit geval in Afrika (zie onder meer Boekenvak.be).

Over de locatie aan het Eilandje zegt Van den Berghe in Boekblad: "Er is nu de sfeer van oude dokken en nieuwe investeringen van winkels. Deze buurt heeft echt potentie om de place to be te worden." Alta Via heeft zo'n 3.000 titels, verdeeld over reisliteratuur, reisgidsen en kaarten, maar verkoopt ook reisgadgets. 

Tags: Boekhandel
Geplaatst door Dirk Leyman op 21-10-2010
Verwante berichten
Reacties
Er werden nog geen reacties geplaatst.
Geef uw mening