Utrechts festival eert Federico Garcia Lorca

Van 7 tot 21 november vindt er te Utrecht een grootscheeps literair festival plaats over de Spaanse schrijver Federico Garcia Lorca (1898-1936). Het festival loopt vooruit op de 75ste sterfdag van de dichter die op 19 augustus 1936, vlakbij Granada, door falangisten werd gefusilleerd. Eind 2009 kwam de auteur nog uitgebreid in het nieuws, toen de langverwachte opgravingen naar zijn stoffelijke overblijfselen op de plek waar hij zou zijn omgebracht op niets uitdraaiden. Eveneens in 2009 verscheen in ons taalgebied de Verzamelde gedichten, in een vertaling van Bart Vonck.

De organisatie Literaire Meesters pakt nu, een jaar na hun festival rond Pessoa, uit met een goed gevuld programma rond de Spaanse dichter en toneelschrijver. Op de openingsdag wordt de festivaluitgave Duende en andere nieuw vertaalde teksten voorgesteld, waarin Bart Vonck niet eerder vertaalde brieven, essays, gedichten en een toneeltekst van Lorca bijeenbracht. Hagar Peeters brengt op Lorca geïnspireerde poëzie en draagt voor uit het werk van de dichter. Actrice Annemarie Prins vertolkt een passage uit Lorca's beroemde toneelstuk Het Huis van Bernarda Alba. Beiden wisselen samen met beeldend kunstenaar Eline Janssens en moderator Wim Brands van gedachten over de invloed van Lorca op hun werk. Zangeres Lenny Kuhr zal speciaal voor het festival gedichten van Lorca zingen. Het openingsfestival vertoont eveneens een filmreportage waarin Nadine Ancher in Madrid en Granada op zoek gaat naar de waarheid achter Lorca's dood en verdwijning. In de Utrechtse Universiteitsbibliotheek is een overzichtstentoonstelling van Lorca's leven en werk te zien. Daar zijn reproducties te bezichtigen van de tekeningen die Lorca maakte. Ze tonen een nauwe verwantschap met het werk van Salvador Dali, met wie Lorca acht jaar lang nauw bevriend was. Ook de tweemaandelijkse literaire nachtclub iPoetry Live van het Poëziecircus doet mee en presenteert een Lorca special, gedragen door Rodaan Al Galidi en Pieter Boskma. Verder is er het vierluik Lorca op film, lezingen o.a. over de zogenaamde generatie van 1927, de invloedrijke groep dichters waartoe naast Lorca onder meer ook Rafaël Alberti behoorde, plus een Lorcavoorleesmarathon waarbij native speakers gedichten in twintig talen zullen voorlezen en concerten.

Tags: Spaanse literatuur, Literaire evenementen
Geplaatst door Johan Eeckhout op 21-10-2010
Verwante berichten
Reacties
Er werden nog geen reacties geplaatst.
Geef uw mening