Campagne 'Nederland Leest' op gang geschoten

Vanmorgen is in Nederland het startschot gegeven van de nationale leescampagne Nederland Leest. Dat gebeurde in Den Haag, waar Marlies Veldhuijzen van Zanten, de nieuwe staatssecretaris van Volksgezondheid, Welzijn en Sport, het eerste exemplaar van het actieboek De grote zaal van Jacoba van Velde in ontvangst nam. Deze herdruk van de roman uit 1953 wordt de komende vier weken gratis uitgereikt aan alle leden van de openbare bibliotheek in Nederland. Het boek over de laatste dagen van een oude vrouw in een verpleegtehuis verschijnt in een oplage van 782.500 exemplaren. Nederland Leest is een initiatief van de stichting Collectieve Propaganda van het Nederlandse Boek (CPNB). Tijdens de campagne wordt iedereen uitgenodigd hetzelfde boek te lezen en er met elkaar over in discussie te gaan. De roman over de laatste dagen van een oude vrouw in een verpleegtehuis is, net als de auteur, bij het grote publiek in de vergetelheid geraakt. Bij verschijnen werd het boek als meesterwerk bestempeld door nogal wat recensenten. De grote zaal verscheen destijds in 13 vertalingen. Nederland Leest wordt in 2010 voor de vijfde maal georganiseerd. Vorig jaar stond Oeroeg van Hella S. Haasse centraal, waarvan tijdens de campagneperiode bijna een miljoen exemplaren werden verspreid.

Tags: Nederlandse literatuur, Literaire evenementen
Geplaatst door Dirk Leyman op 22-10-2010
Verwante berichten
Reacties
Er werden nog geen reacties geplaatst.
Geef uw mening