Virtuele toekomst voor literair tijdschrift Raster?

In maart 2009 hield het gereputeerde literaire tijdschrift Raster er mee op. Het 'tijdschrift in boekvorm' speelde lange tijd een gezichtsbepalende rol in het Nederlandse literatuurlandschap en introduceerde heel wat voordien in de Lage Landen onbekende internationale auteurs. Maar redacteurs konden het niet meer bolwerken en ook de abonnees haakten stelselmatig af. Er werd afgesloten met het afscheidsnummer 123/124, Het einde en nummer 125 als bibliografie/index van alle verschenen nummers.

Vandaag steekt Raster opnieuw voorzichtig de kop op en wordt http://www.tijdschriftraster.nl gelanceerd, een site die het archief van het tijdschrift in digitale vorm aanbiedt. Het tijdschrift, opgericht in 1967, en lange tijd door de Bezige Bij als kwartaaltijdschrift uitgegeven, bood ruimte aan auteurs als Stefan Themerson, Pierre Michon, Danilo Kiš, Robert Musil, Roland Barthes Charles Simic en Georges Perec. Ook werk van Nederlandse schrijvers als Hans Faverey, Matthijs van Boxsel, Kees 't Hart en Astrid Lampe was er regelmatig in te vinden. De site wordt gelanceerd tijdens een literair programma Wat was Raster? in het Amsterdamse Perdu. Oud-medewerkers als Tonnus Oosterhof, Miek Zwamborn, Barber van de Pol en Erik Lindner blikken er terug op het verleden en de betekenis van het tijdschrift. Ze vragen zich er ook af waar de "geavanceerde literatuur uit binnenland en vooral buitenland", nu onderdak vindt. Literatuurwetenschapper Sven Vitse, die recent in Vooys het literaire en politieke engagement van Raster tegen het licht hield, zal ingaan op de betekenis van het tijdschrift. Jacq Vogelaar houdt de site boven de doopvont. En er wordt ook een opening naar de toekomst gemaakt: aan de website wordt een platform verbonden, waarvan men hoopt dat het kan uitgroeien tot een interactief literatuurdomein, opererend in dezelfde avontuurlijke geest als Raster. Zie ook Boekendingen en onze eerdere berichten.

Tags: Literaire tijdschriften, Digitalisering
Geplaatst door Dirk Leyman/Johan Eeckhout op 22-10-2010
Verwante berichten
Reacties
Er werden nog geen reacties geplaatst.
Geef uw mening