David Van Reybrouck krijgt Libris Geschiedenisprijs

De Vlaamse auteur David Van Reybrouck (1971) is bekroond met de Libris Geschiedenis Prijs 2010. Hij ontvangt de onderscheiding, waaraan 20.000 euro is verbonden, voor zijn boek Congo, een geschiedenis (De Bezige Bij). Juryvoorzitter Paul Schnabel maakte het nieuws vanavond bekend tijdens de Nacht van de Geschiedenis in de Stadsschouwburg Amsterdam.

De jury omschrijft het boek als "briljant, adembenemend en meeslepend'. Volgens de jury maakte Van Reybrouck grote indruk met de breedte van het onderwerp, dat hij beschrijft in "een rijke, bijna barokke stijl. Het boek is een originele combinatie van persoonlijke betrokkenheid en journalistieke distantie, dat archiefmateriaal, interviews en persoonlijke observaties vermengt." En: "Het vertelt het tragische verhaal vanuit het perspectief van de Congolezen; mensen die proberen te overleven in een land dat alsmaar dieper wegzakt in uitbuiting, corruptie en burgeroorlog. Het einde is verrassend hoopvol."

Van Reybrouck maakt met het boek ook nog kans op de AKO Literatuurprijs, waarvan de winnaar wordt bekendgemaakt op 8 november. De andere genomineerde boeken waren Bernhard. Een verborgen geschiedenis van Annejet van der Zijl, Vrouw des huizes. Een cultuurgeschiedenis van de Hollandse huisvrouw van Els Kloek, De NSB. Ontstaan en opkomst van de Nationaal-Socialistische Beweging, 1931-1935 van Robin te Slaa en Edwin Klijn en Het geheim van De Telegraaf. Geschiedenis van een krant van Marriëtte Wolf.

De Libris Geschiedenis Prijs is de jaarlijkse onderscheiding voor het beste Nederlandstalige historische boek van het afgelopen jaar. De Libris Geschiedenisprijs bekroont historische boeken die "een algemeen publiek aanspreken, goed geschreven zijn en gebaseerd zijn op gedegen historisch onderzoek". De prijs ging vorig jaar naar Jolande Withuis voor haar biografie over verzetsman Pim Boellaard. De prijs heette voorheen de Grote geschiedenis Prijs. De Stichting Libris participeert vanaf dit jaar in de prijs om hem meer ampleur te geven. Het prijzenbedrag is daardoor verdubbeld.

Met de bekroning van Van Reybrouck gaat alweer een vooraanstaande Nederlandse (literair getinte) prijs naar een Vlaamse auteur. Zie ook ons bericht van eerder deze dag.

Tags: Literaire prijzen
Geplaatst door Dirk Leyman op 23-10-2010
Verwante berichten
Reacties

Hartelijk gefeliciteerd, meneer Van Reybrouck ! Wij waren - samen met velen - al overtuigd van de degelijkheid van dit werk maar nu via die bekroning met de Librisprijs een formele en kwaliteitsvolle erkenning erbijkomt, kunnen we dat enkel toejuichen ! Wij kijken dan ook enorm uit naar uw komst maandagavond 25/10/2010 naar Deinze waar u in zaal "Rekkelinge" (Des. Delcroixstraat, 9800 DEINZE) een lezing houdt over dit bekroonde werk (een organisatie van de STichting Filip Decock ism met de Sted.Bib en G.R.O.S.-Deinze)

geplaatst door Bernadette Brossé, vz Stichting Filip Decok op zondag 24 oktober 2010 om 10u58
Geef uw mening