Boeken Jane Austen werden drastisch geredigeerd

De klassieke boeken van de Engelse schrijfster Jane Austen (1775-1817) zijn het resultaat van een grondige revisie door haar redacteur, zo concludeert professor Kathryn Sutherland van de Oxford University in The Guardian. De auteur van Sense and Sensibility en Pride and Prejudice maakte zeer veel fouten met spelling en grammatica, aldus de academica die meer dan duizend originele documenten en brieven van de schrijfster onderzocht.

"Er werd algemeen aangenomen dat Austen een perfecte styliste was. Haar broer Henry zei in 1818 dat alles geheel afgewerkt uit haar pen vloeide," aldus de deskundige. "Maar toch overtrad ze de meeste regels voor het schrijven in goed Engels. In Austens oorspronkelijke handschriften vinden we niets terug van de gepolijste interpunctie en de puntige stijl van Emma en Persuasion." De onderzoekster leidt uit de brieven van Austen af dat eindredacteur William Gifford, die voor Austens uitgever John Murray II werkte, de teksten danig verbeterde.

Anderzijds tonen volgens Sutherland de handschriften eveneens dat Austen "een experimenteel en vernieuwend auteur was die steeds nieuwe dingen aan het uitproberen was". Austen was bovendien "een betere schrijfster van dialogen en conversaties dan de geredigeerde stijl van haar gepubliceerde romans doet uitschijnen".

De conclusies van Sutherland resulteren uit het digitaliseringsproject Janeausten.ac.uk, dat de handgeschreven manuscripten van de romans van Jane Austen op het internet beschikbaar maakt. Het project, waaraan King's College in London, de Bodleian Library in Oxford en de British Library in Londen meewerken, wordt vandaag voorgesteld. (Foto: actrice Anne Hathaway in de biopic Becoming Jane)

Tags: Britse literatuur, Klassiekers
Geplaatst door Hans Cottyn op 25-10-2010
Verwante berichten
Reacties
Er werden nog geen reacties geplaatst.
Geef uw mening