Antwerpen sluit zeven bibliotheekfilialen

De stad Antwerpen gaat zeven van zijn bibliotheekfilialen sluiten. Het gaat om de filialen Zurenborg, Isabella, Morckhoven, Zwarte Arend, Hedera, Mariaburg en Felix die binnenkort definitief dichtgaan, vanwege besparingsredenen. Ze blijven open tot 1 juli 2011, behalve Felix, dat vroeger sluit, meldt de Gazet van Antwerpen.

Na een volledige doorlichting van het bibliothekennetwerk in 2009, bleek dat de bewuste bibliotheken "zich allemaal in een beperkte ruimte" bevinden en "die voldoet vaak niet meer aan de veiligheids- en toegankelijkheidseisen." Het boekenaanbod blijft daardoor ook te bescheiden, terwijl de investeringkost te hoog is om een volwaardig kennis- en ontmoetingscentrum te zijn, argumenteert de stad Antwerpen. Bovendien loopt het aantal ontleningen en bezoekers terug. In deze zeven filialen zou het uitleenpercentage minder dan één procent van het globale uitleenpercentage bedragen.

Ook wordt geargumenteerd dat de filialen die gesloten worden, zich allemaal in een straal van 1 à 2 km van andere bibliotheken bevinden, zodat bezoekers in de toekomst daar hun boeken kunnen gaan ontlenen. En, zo wordt benadrukt, er zijn nog 18 filialen in de regio. Ook de systemen van bibbussen, bib aan huis en de vele bibpunten in kinderkribbes, dienstencentra en consultatiebureaus van Kind en Gezin zouden aangescherpt worden. De Ekerse districtsraad heeft de sluiting van het filiaal Mariaburg bij hoogdringendheid al op de agenda gezet, zie Het Nieuwsblad.

Tags: Bibliotheken
Geplaatst door Dirk Leyman op 26-10-2010
Verwante berichten
Reacties
Er werden nog geen reacties geplaatst.
Geef uw mening