Christa Wolf krijgt de Thomas Mann Preis

De Duitse schrijfster Christa Wolf krijgt voor haar volledige literaire carrière de vernieuwde 'Thomas Mann Preis der Hansestadt Lübeck und der Bayerischen Akademie der Schönen Künste', zo meldt Der Standard. Tot voor 2008 was er een Thomas Mannprijs van de stad Lübeck en eentje van de Beierse academie, maar sinds dit jaar is die verenigd en opgetrokken tot 25.000 euro. Eerdere winnaars waren onder meer Günther Grass en Siegfried Lenz, in 2008 wonnen Peter Handke en Daniel Kehlmann.

De nu 81-jarige Wolf was een van de exponenten van de DDR-literatuur en raakte ook in de westerse wereld bekend met (feministische) romans als Nachdenken ïber Christa T., Kindheitsmuster en Kassandra. Na de Duitse hereniging kwam aan het licht dat de auteur echter tussen 1959 en 1962 zelf als informant voor de gehate Oost-Duitse geheime diensten had gewerkt. Na die periode werd ze ook het voorwerp van een onderzoek door de Stasi. Wolf won dit jaar al de Uwe-Johnson-Preis. Recent verscheen nog de roman Stadt der Engel oder The Overcoat of Dr. Freud. (Foto: wikicommons)

Tags: Duitse literatuur, Literaire prijzen
Geplaatst door Hans Cottyn op 26-10-2010
Verwante berichten
Reacties
Er werden nog geen reacties geplaatst.
Geef uw mening