Arundhati Roy bijna gearresteerd na uitspraken over Kashmir

De federale Indiase regering gaat de in 1997 met de Booker Prize gelauwerde Indiase schrijfster Arundhati Roy toch niet voor de rechter dagen vanwege haar uitspraken inzake Kashmir. Eerder waren stappen ondernomen tegen Roy omdat ze de nationale sentimenten zou hebben gekwetst én voor "opruiing" zou hebben gezorgd. Roy was zondag de gast op een seminarie in Srinagar. Daar brak ze een lans voor het zelfbeschikkingsrecht van de Kashmiri. "Wat ik zei, deed ik uit liefde en trots", zo meldde ze in een perscommuniqué. "Ik deed het omdat ik niet wil dat mensen vermoord, verkracht of opgesloten worden, of dat hen de vingernagels worden uitgetrokken opdat ze toch maar zouden zeggen dat ze Indiërs zijn. Wat ik zeg, zeggen miljoenen mensen hier elke dag."
De Indiase overheid ziet nu af van vervolging omdat het de dialoog onmogelijk zou maken die Delhi de voorbije dagen probeerde op te starten met prominenten in Kashmir. Daardoor moet klaarheid komen over de toekomst van de regio. Kashmir is al lange tijd een brandhaard. Het gebied in de noordelijke tip van India, omgeven door Pakistan, China en Afghanistan, is al de inzet geweest van talloze conflicten.  Vooral de hindoe-nationalistische BJP drong fel aan op een aanklacht tegen Roy.

Het was al de tweede keer dat Roy, die in 1997 de Booker Prize ontving voor The God of Small Things, in de bres sprong voor de Kashmiri en stelde dat ze het recht moeten hebben om vrij te zijn. En dus: de keuze om deel uit te maken van India, Pakistan of geen van beide. Pakistan bezet twee derde van het gebied, India een derde. De regio is sinds juni tegenwoordig weer het toneel van contestatie, met  111 dodelijke slachtoffers tot gevolg, vooral bij politiegeweld. Zie onder meer de LA Times.

 

Tags: Polemiek, Engelse literatuur
Geplaatst door Dirk Leyman op 27-10-2010
Verwante berichten
Reacties
Er werden nog geen reacties geplaatst.
Geef uw mening