Boekhandelsketen Colibro gaat digitaal boeken drukken

De Vlaamse keten van onafhankelijke boekhandels Colibro zal vanaf 1 november boeken digitaal gaan drukken, zo kondigt directeur Luc Vander Velpen in Knack aan. Daarvoor werd het nieuwe bedrijf Local Publishers opgericht. Bij zes van de dertig aangesloten boekhandels zullen personen en organisatie die een boek in eigen beheer willen laten drukken in de winkel terecht kunnen - áls Local Publishers het fiat geeft. Die boeken zullen "minstens twee maanden in de winkel verkocht worden" en ook via boekenbank.be worden aangeboden. De auteur bestelt bij de winkel minstens 25 exemplaren, waarvan minstens 5 boeken in de winkel komen te liggen. Kostprijs per boek zal ruim tien euro bedragen, via de POD-drukker Unibook. De boekhandel krijgt 20 procent, de auteur 10.

Vander Velpen wil met zijn initiatief vooral aantonen dat de onafhankelijke boekhandel met het papieren boek niet ten dode is opgeschreven, zoals vele herauten van het digitale boek wel eens durven te beweren. Boekhandels moeten niet investeren in e-books, vindt Vander Velpen. In het digitale project van Boek.be, e-boek.org, krijgt de boekhandel 7 of 15 procent, heel wat minder dan de normale boekhandelsmarge van 40 tot 45 procent. En bovendien houdt dit model geen rekening met internationale giganten als Apple en Google. Colibro zet daarom in op versterking van zijn rol als verkoper van papieren boeken, aldus Knack. Vander Velpen: "De boekhandel profileert zich zo als sterke lokale speler. Hij genereert traffic. Hij kan hiermee samenwerkingsverbanden aangaan met lokale organisaties waar andere initiatieven uit voortvloeien.

Tags: Boekhandel, Uitgeverijen, Digitalisering
Geplaatst door Hans Cottyn op 27-10-2010
Verwante berichten
Reacties
Er werden nog geen reacties geplaatst.
Geef uw mening