Biograaf: 'Resten García Lorca zijn verduisterd'

De stoffelijke resten van de Spaanse dichter Federico García Lorca (1898-1936) zijn verduisterd. Dat beweert althans Ian Gibson, schrijver van de meest gezaghebbende biografie over García Lorca. In 1936 werd de linkse, homoseksuele auteur gefusilleerd door franquisten. Zijn lichaam is echter nooit gevonden. Eind 2009 werd het massagraf waarin García Lorca volgens Gibsons bronnen begraven lag, na een jarenlange juridische strijd voor het eerst geopend. De resten werden niet gevonden, zoals we eerder berichtten. Gibson onthult nu in een filmreportage van het Utrechtse festival Literaire Meesters dat de botten al ver voor deze opgravingen werden verduisterd. Gibson's beweringen in de film onderschrijft hij en licht hij toe in het boek La fosa de Lorca. Crónica de un despropósito, dat binnenkort in Spanje verschijnt.

Volgens Gibson zijn de botten al in de jaren 1980 opgegraven en verplaatst. De verantwoordelijke politici uit Granada waren daarvan op de hoogte, maar verzwegen de vondst. "Nu ontkennen ze het en niemand heeft enig onderzoek verricht. Het is schandalig." Gibson beweert dat de familie García Lorca allang wist dat de resten elders lagen. De familie zou zeer nauwe banden met het lokale bestuur onderhouden. "De eerste die wist dat er botten gevonden waren, was Manuel Fernandez Montesinos, een neef van García Lorca. Hij heeft er nooit iets over gezegd." Gibson vindt de recente opgraving daarom belachelijk en pleit voor een waarheidscommissie die de liquidatie en verdwijning van de dichter moet onderzoeken. Stichting Literaire Activiteiten Utrecht (SLAU) vertoont de filmreportage zondag 7 november in het Utrechtse Jacobitheater.

Tags: Spaanse literatuur
Geplaatst door Hans Cottyn op 28-10-2010
Verwante berichten
Reacties
Er werden nog geen reacties geplaatst.
Geef uw mening