Grand Prix de l'Académie française voor Eric Faye

Het Franse prijzencircus komt nu voorgoed op kruissnelheid. Gisteren is alvast de Grand Prix de l'Académie française toegekend aan Eric Faye voor zijn korte roman Nagasaki (Stock). De prijs heeft een waarde van 7.500 euro en jaagt de verkoopcijfers in Frankrijk gevoelig aan. Faye werd verkozen boven de twee andere laatste genomineerden Jean-Marie Blas de Roblès (die in 2008 de Prix Médicis kreeg voor Là où les tigres sont chez eux) en de uitvoerig geprezen Maylis de Kerangal met Naissance d'un pont (dat nog op de lijst van de Goncourt en Médicis 2010 staat).

De in 1963 geboren Eric Faye, vaak omschreven als een eeuwige belofte, schreef een twintigtal boeken, waaronder L'Homme sans empreintes en Nous aurons toujours Paris. Een van zijn terugkerende obsessies in zijn essays, geschriften en romans is "de tijd". Faye haalde het in de derde stemronde met 9 stemmen tegen zes van Maylis de Kerengal. Nagasaki is geïnspireerd op ware gebeurtenissen en vertelt hoe een Japanner, die ervan overtuigd is dat er een vreemde bij hem is komen inwonen, overal webcams installeert om die te betrappen.

Tags: Franse literatuur, Literaire prijzen
Geplaatst door Dirk Leyman op 29-10-2010
Verwante berichten
Reacties
Er werden nog geen reacties geplaatst.
Geef uw mening