Bed van Elsschot voor 3.500 euro afgehamerd aan beddenfabrikant

Het intussen al veelbesproken echtelijk bed van schrijver Willem Elsschot is gisteravond voor 3.500 euro voor het goede doel onder de hamer gegaan bij veilinghuis Bernaerts. Dit gebeurde tijdens een 'mercantiel-literair' slotevenement in het kader van de Klara-radioreeks Zot van Elsschot.

Het is de Maldegemse beddenfabrikant Frank Verschueren die zich de nieuwe eigenaar mag noemen. De veiling, aangevuurd door onder meer laudatio's van Michiel Hendryckx en een langdradige lofzang van Guido Lauwaert, was georganiseerd ten voordele van Bednet. Dat is een organisatie van Kathy Lindekens die ervoor zorgt dat zieke kinderen online contact kunnen houden met hun school. "Ik reken niet op de 3,4 miljoen euro die we hier ooit afhamerden voor de zogenaamde 'Sabena-vogel' van René Magritte, maar wel op jullie generositeit", aldus veilingmeester Mon Bernaerts, die vond dat het bed eruitzag alsof "het nog rechtstreeks van de winkel kwam".

Uiteindelijk was het Elsschot-fan en beddenfabrikant Frank Verschueren die het bed op de kop kon tikken voor 3.500 euro (plus 23 procent veilingkosten, goed voor 4.300 euro). De zaakvoerder van LS Bedding was dolgelukkig: "Ik ga het bed exposeren in mijn toonzaal te Maldegem, waar het een ereplaats krijgt", aldus Verschueren. Hij gaat ook zijn kopers het verzameld werk van Elsschot ten geschenke geven. De mercantiele bestemming van het bed zou zakenman-schrijver Elsschot wellicht verguld hebben.

Actrice en diva Pascale Platel stal in felrode outfit eerder de show. Ze lokte presentator Pat Donnez onverwacht in het bed en bekende: "Ik heb nog nooit iets gelezen van Elsschot." Maar ze prees Donnez' programma's als een "prima Elsschot-opvoedingsproject."

Intussen passeerden nog heel wat zogenaamde Elsschot-zotten de revue, waaronder De Morgen-redacteur Eric Rinckhout, Bart van Loo, Vitalski, Jean-Paul van Bendegem en acteur Johan Petit. Maar het was toch vooral leraar Paul de Loore die de zaal met verstomming sloeg. De man kon op afroep de integrale Kaas uit het hoofd reciteren. Het radioverslag van de avond is in verkorte vorm op zondag 31 oktober te beluisteren op Klara, omstreeks 10 uur). Schandaalzoeker Jan Bucquoy organiseerde in De Dolle Mol te Brussel een alternatieve Elsschot-veiling met een "onderbroek" van Elsschot. Er zou ook 3.000 euro opgehaald zijn, maar of het om fictie of feit gaat is niet duidelijk.

Tags: Nederlandse literatuur, Literaire evenementen
Geplaatst door Dirk Leyman op 29-10-2010
Verwante berichten
Reacties
Er werden nog geen reacties geplaatst.
Geef uw mening