Harry Mulisch is 'ernstig ziek'

De Nederlandse schrijver Harry Mulisch is volgens AD.nl ernstig ziek. De schrijver van onder meer De Ontdekking van de Hemel zou volgens bronnen nog maar kort te leven hebben. Hij zou kanker hebben, aldus de Nederlandse krant. Het nieuws werd ook bevestigd door zijn uitgever, De Bezige Bij, zonder daarbij meer details te geven. Zijn goede vriend Marcel van Dam stelt dat de 83-jarige auteur "er ernstig aan toe is". Iemand anders vertelt aan het AD dat de schrijver thuis geen mensen meer uitnodigt. Ook zou hij niet meer eten.

Mulisch publiceert al een tijdje geen nieuw werk meer. Hij kwam de laatste tijd vooral in het nieuws met literaire randanimatie. Zo opende hij in het voorjaar jaar nog het vernieuwde Letterkundig Museum, als stand-in voor de toen pas afgetreden minister Plasterk. Mulisch is een van de grootste schrijvers van de naoorlogse Nederlandse letteren. Hij schreef romans, korte verhalen, gedichten, journalistieke, essays en reportages. Mulisch kreeg al decennia geleden de belangrijkste Nederlandse oeuvreprijzen, zoals de Constantijn Huygensprijs, de P.C. Hooftprijs en de Prijs der Nederlandse Letteren. Hij wordt sinds lang ook genoemd als Nobelprijskandidaat.

Tags: Nederlandse literatuur
Geplaatst door Hans Cottyn op 29-10-2010
Verwante berichten
Reacties

... om te ontdekken dat de hemel niet bestaat. Mijn quantum therorie valt of staat met als laatste klik-klaks te nemen van Harry. Gewoon wat snapshots voor de lucht vergaat. On verra

geplaatst door vzw HoedGekruid op zaterdag 30 oktober 2010 om 00u32

Het is zonde, die oude man. Blijkbaar is zijn tijd gekomen. Het schijnt dat hij sowieso een ongelukkig man was de afgelopen jaren. Zijn mogelijk aanstondse dood zal misschien leiden tot een herziening van de opvattingen over zijn werk. Zelf heb ik nooit begrepen waarom zijn werk zo hoog ingeschat werd. Ik heb niet vaak zo onrealistische, overgestileerde dialogen gelezen als die van hem. Hij was niet bij machte om een echte wereld te scheppen. Hij schiep zijn eigen wereld, ongeloofwaardig, samengehouden door flauwe toevalsspelingen en storend literair en intellectueel exhibitionisme. Maar laat me dit wel zeggen: ik ben zelf nou niet bepaald een autoriteit. Sterker nog: ik ben een man van doorsnee intellect. Daarom moet ik zeggen dat het ook mogelijk is, dat Mulisch daadwerkelijk hogere literatuur schreef, maar dat ik die gewoon nooit begrepen heb.

geplaatst door Blafbeer op vrijdag 29 oktober 2010 om 12u27
Geef uw mening