Anton Wachterprijs voor debutante Maartje Wortel

De Nederlandse debutante Maartje Wortel (°1982) ontvangt voor haar verhalenbundel Dit is jouw huis de Anton Wachterprijs, zo heeft uitgeverij De Bezige Bij bekend gemaakt en meldt nu.nl. De Anton Wachterprijs is een tweejaarlijkse bekroning voor het beste literaire debuut uit zowel Nederland als Vlaanderen en wordt sinds 1977 toegekend door een vakjury. De onderscheiding ontleent zijn naam aan het hoofdpersonage in een romancyclus van Simon Vestdijk.

De verhalen in het boek van Wortel handelen volgens de jury over "absurde dingen": "bijvoorbeeld een meisje dat foto's maakt van huizen van wildvreemden of een zwijgend kind in de achtertuin." Recensieweb heeft een interview met Wortel.

De Anton Wachterprijs is een van de drie Nederlandse debuutprijzen naast de Selexyz Debuutprijs en de Academica Debutantenprijs. De andere genomineerden waren Franca Treur (Dorsvloer vol confetti, dat onlangs de Selexyz Debuutprijs kreeg), Bas van de Bosch (Septemberlicht), Detlev van Heest (De verzopen katten en de Hollander) en Hannah van Munster (De trompetboom).

De jury van de Anton Wachterprijs omvatte Jo Huizinga (voorzitter), Joke Linders, Martin Ros, Kees ‘t Hart en Maarten ‘t Hart. De uitreiking is voorzien op zaterdag 6 november in de Grote Kerk van Harlingen. Eerder ging de prijs al naar onder meer A.F.Th. Van der Heijden, Gijs Ijlander, Christiaan Weijts, Herman Stevens, Arnon Grunberg, Anne-Gine Goemans en Tessa de Loo. Grunberg won in 2000 ook nog eens onder de schuilnaam Marek van der Jagt, wat toen nogal wat stennis veroorzaakte.

Tags: Literaire prijzen, Nederlandse literatuur
Geplaatst door Dirk Leyman op 03-10-2010
Verwante berichten
Reacties
Er werden nog geen reacties geplaatst.
Geef uw mening