Cultuurminister Schauvliege stuurt boodschap uit Japan over letterenbeleid

De dezer dagen fel belaagde Vlaamse Cultuurminister Joke Schauvliege (CD&V) komt vanavond niet naar de vooropening van de 74ste Antwerpse Boekenbeurs. Het moet jaren geleden zijn dat een cultuurminister niet present is bij de aftrap van het tiendaagse grootste boekenevenement van Vlaanderen. Schauvliege verblijft momenteel - als minister van Leefmilieu - op de VN-top over biodiversiteit in Nagoya en is op dat moment op de terugweg. Vanuit Japan stuurde ze een boodschap naar de pers waarin ze een klein aantal aspecten van haar letterenbeleid onderstreept. "Vertaalcultuur bevorderen, kwaliteitsvolle non-fictie stimuleren en jong talent met beurzen ondersteunen zijn drie aandachtspunten", zo luidt het bescheiden.

Schauvliege wil vooral het vertalingenbeleid verbreden. "Tot nu toe lag het accent bij het vertalingenbeleid uit het Nederlands van Vlaamse fictie-auteurs voornamelijk op de drie kerntalen Frans, Engels en Duits", luidt het. Ze wil dat nu uitbreiden naar nieuwe doeltalen en -landen binnen en buiten Europa, te beginnen met de Spaanstalige markt, Scandinavië, het Midden-Oosten en Turkije. Minister Schauvliege: "Op middellange termijn moet ook aandacht gaan naar het Verre Oosten: India, Japan, China en Korea. Als wij Murakami lezen, waarom zouden Japanners dan geen Lanoye of Claus lezen?" In de beleidsperiode 2011-2015 gaat de minister het Vlaams Fonds voor de Letteren de opdracht geven die focuslanden te prospecteren en er de eerste vertalingen op de markt te brengen. Bij de opening van de Boekenbeurs vorig jaar schoof Schauvliege al de ontwikkeling van een non-fictiebeleid naar voren. Nu herhaalt ze die piste. "In een consequent en volwaardig letterenbeleid mag kwaliteitsvolle non-fictie niet ontbreken. Het genre biedt in binnen- en buitenland veel groeimogelijkheden. Kijk naar het succes en de op til staande vertaling van ‘Congo: een geschiedenis van David van Reybrouck."  Zoals dat al voor fictie bestond, zal voortaan ook kwaliteitsvolle non-fictie via beurzen ondersteund kunnen worden. Het systeem van stimuleringsbeurzen voor jonge en gedebuteerde auteurs wordt voortgezet en uitgebreid. Met aandacht voor de strip: "Daarom kan een beloftevolle stripauteur al een startbeurs ontvangen om zijn eerste volwaardige album af te werken. Hij kan ook een coachingsprogramma volgen bij een ervaren striptekenaar."

Tags: Letterenbeleid
Geplaatst door Dirk Leyman op 30-10-2010
Verwante berichten
Reacties
Er werden nog geen reacties geplaatst.
Geef uw mening