Reacties op overlijden Harry Mulisch stromen binnen

Het overlijden van de Nederlandse schrijver Harry Mulisch, gisterenavond op 83-jarige leeftijd, genereert een stroom aan reacties uit de letterkundige, politieke, film- en culturele wereld én dat zowel in Nederland als in het buitenland. Een overzicht, gecompileerd uit diverse bronnen, waaronder deredactie.beNRC Boeken, NOS en Trouw.

 

°Cees Nooteboom, met wie Mulisch onder meer vereeuwigd staat op de unieke zwembroekfoto van Claus, Nooteboom en Mulisch in Ibiza, prees tegenover NOS "de unieke schrijverspersoonlijkheid van Mulisch". "Het was altijd de oorlog, de oorlog en de oorlog", aldus Nooteboom. "Vlak voor mijn vertrek naar Duitsland had ik nog contact met hem. Hij was zoals altijd, hij was natuurlijk heel ziek, maar hij zat keurig gekleed in zijn stoel, stoïsch, volkomen bij de tijd en er werd eigenlijk niet over zijn ziekte gesproken. Dat was zijn habitus. Dat was erg indrukwekkend." Nooteboom spreekt ook over "zijn grote verbeelding en natuurlijk het historische gegeven van zijn afkomst. Hij heeft altijd gezegd 'ik ben de Tweede Wereldoorlog'. Het feit van een Joodse moeder en een Oostenrijks-Duitse vader en dat met de Tweede Wereldoorlog die heel veel mensen überhaupt niet meer hebben meegemaakt. Dat heeft een onvervreemdbare stempel op het werk en op de man zelf gezet."

°Arthur Japin: "Een buitengewoon beminnelijk mens en de grootste Nederlandse auteur. Hij was ook heel anders dan wat er altijd over hem gezegd werd. Hij was een hartelijke man", aldus Japin tegenover de VRT.

 

°Jeroen Krabbé regisseerde de verfilming van De ontdekking van de hemel "Ik heb er al dagen over nagedacht wat ik zou moeten zeggen na zijn overlijden, het zat er wel aan te komen natuurlijk. Maar het was natuurlijk de keizer van de Nederlandse literatuur. We hebben veel met hem samengewerkt toen we De Ontdekking verfilmden. Het was een heel toegankelijke en aardige man. Dat verraste mij, hij leek mij altijd vrij onbenaderbaar. Ik ben bang dat zijn dood invloed gaat hebben op het literaire klimaat in Nederland. De kans is zeer klein dat er ooit iemand zal komen die zelfs maar in zijn schaduw kan staan." 

°Joost Zwagerman: "Mulisch werd door sommige mensen ervaren als arrogant. Maar hij was juist enorm aimabel en benaderbaar. Uitspraken die hij over zichzelf deed zaten vol zelfspot en waren ironisch, al zag niet iedereen dat.'" Zwagerman noemt Mulisch' oeuvre "volstrekt uniek en oninwisselbaar".

°Kristien Hemmerechts: "Harry Mulisch is voor mij een exponent van een generatie voor wie de literatuur heel belangrijk was. Hij gebruikt de roman om ernstige filosofische onderwerpen aan te snijden. Hij was een hoeder van het woord, van de cultuur met een grote c." (tegenover de VRT).

°Tessa de Loo zegt dat Mulisch het "zichzelf en zijn lezers nooit gemakkelijk maakte. Hij bleef continue literair experimenteren." Of Mulisch over honderd jaar nog gelezen wordt, betwijfelt ze.  "We koesteren in Nederland onze auteurs veel minder dan in andere Europese landen."

°De Nederlandse premier Mark Rutte: "Een groot verlies voor Nederland en de Nederlandse literatuur. Het is een prestatie dat Mulisch over de hele wereld in verschillende talen gelezen wordt. Mulisch presideerde als vanzelfsprekend over literair Nederland. Zelfs letterlijk, op zijn vaste plek, collega's ontvangend op het Boekenbal."

Vlaams Cultuurminister Joke Schauvliege: "Generaties lezers hebben, al dan niet via schoolliteratuurlijsten, kennis gemaakt met werken als Het stenen bruidsbed en De Aanslag. De veelzijdige Mulisch durfde te avonturieren in genres. (...) Met zijn uitgepuurde stijl liet hij elke lezer moeiteloos toe tot zijn boeken. Voor mij blijft zijn opus magnum De Ontdekking van de Hemel een mijlpaal in de Nederlandstalige literatuur. Dit ingenieus opgebouwde boek zou ik nooit gemist willen hebben."

°Frans Weisz verfilmde Hoogste Tijd: "Elk element in zijn boeken staat voor iets anders. Een huwelijk is nooit een gewoon huwelijk, met de naam van elk personage of elke locatie heeft hij iets bedoeld. Dat maakte het ook moeilijk om zijn boeken te verfilmen, al liet Mulisch ons daar volledig vrij in."

 

°Het Letterkundig Museum in Den Haag organiseert een speciale Mulisch-tentoonstelling.

°Vrij Nederland heeft intussen ook een compleet Mulisch-dossier. Zie ook Knack Boeken, met een paar interviews en De Morgen met nogal wat beeldmateriaal.

°Interview in De Standaard uit 2002: 'Het leven volgens Harry Mulisch. Het beste is niet onder een tram te komen.'

°VPRO Boeken heeft een speciale uitzending van Wim Brands met Adriaan van Dis en Marita Mathijsen.

°Harry Mulisch bij Elsevier, zie ook het weblog van Afshin Ellian.

°Mulisch werd zaterdagavond op Teletekst al kortstondig dood verklaard, wellicht vroegtijdig uitgelekt.

°De opvolging van Harry Mulisch? NRC Next prakkezeert er al over.

°Veel beeldmateriaal bij Cobra, uit het VRT-archief.

Buitenlandse reacties:

°The Independent: Dutch author Harry Mulisch dies.

°Der Spiegel

°Die ZeitHarry Mulisch ist tot 

°BBC News: Writer Harry Mulisch dies at 83.

°Focus.

°The New York Times

Tags: Obituaries, Nederlandse literatuur
Geplaatst door Dirk Leyman/Johan Eeckhout op 31-10-2010
Verwante berichten
Reacties
Er werden nog geen reacties geplaatst.
Geef uw mening