Nederlandse schrijfster Aliefka Bijlsma biedt haar roman als gratis e-book aan

Uitgeverij Augustus heeft de roman Mede namens mijn vrouw van Aliefka Bijlsma gratis beschikbaar gesteld als e-boek. Het is de bedoeling dat het boek, dat in juni is verschenen, daardoor meer aandacht krijgt. Bovendien wil de uitgeverij nagaan of het gratis digitaal aanbieden van boeken de verkoop in boekhandels zal aanzwengelen, "bij wijze van marktonderzoek". Van Mede namens mijn vrouw zijn tot op heden zo'n 1.100 papieren exemplaren verkocht. 

"Geen DRM, geen gedoe, geen kosten", zegt Augustus in het persbericht. Volgens Bijlsma op Facebook zouden er intussen al 5.000 exemplaren van gedownload zijn. "Fantastisch! Dat wil je als schrijver, gelezen worden. En dat is heel moeilijk als je nog geen naam hebt in de literaire wereld. Nu verdien ik er misschien niets aan, maar het is een investering. Wie weet verkoopt een volgend boek straks beter", zegt ze in de Volkskrant. Volgens Erik Rigters van het bedrijf eBook.nl, werd "in de Verenigde Staten vastgesteld dat het gratis verstrekken van e-boeken de papieren verkoop bij sommige boeken stimuleerde."

Mede namens mijn vrouw is een tragikomedie in de vorm van een diplomatenroman over de morele ondergang van een consul-generaal in Rio. 

Eerder experimenteerde ook debutant Ivo Victoria al met het vrij aanbieden van zijn debuutroman Hoe ik nimmer de Ronde van Frankrijk won voor min-twaalfjarigen (en dat het me spijt). De lezer kon eind 2009 zelf bepalen hoe diep hij in de geldbuidel tastte voor het e-boek. "Ivo Victoria deed een Radioheadje", zo klonk het toen.

Tags: Nederlandse literatuur, Digitalisering
Geplaatst door Dirk Leyman op 04-10-2010
Verwante berichten
Reacties

Geen naam in de literaire wereld, maar wel een artikel in de Volkskrant, dat gaat de goede kant op met dat boek :) Gratis aanbieden van een e-book gaat volgens mij alleen hand in hand met veel media aandacht, zoals hier het geval is.

geplaatst door artgrrl op dinsdag 05 oktober 2010 om 10u11
Geef uw mening